T-Mobile gaat vanaf 18 november 4G internet aanbieden. Het lijkt een erg late reactie op KPN en Vodafone. Deze telecombedrijven kwamen namelijk met het nieuwe internet in maart en augustus van dit jaar. Nu het derde telecombedrijf met 4G naar buiten komt, wordt het tijd uit te lichten wat deze nieuwe internetvorm de consument biedt.

KPN was de eerste provider die het nieuwe internet uitbracht. Volgens de medewerker was KPN de eerste, omdat Vodafone en T-Mobile oudere telefoonlijnen huren van KPN. Hierdoor kunnen zij 4G nog niet op de markt brengen. Volgens de medewerker kan KPN nu rijpen. “T-Mobile en Vodafone werken ook in het buitenland. Hierdoor zijn wij sneller en kunnen bij betere service bieden dan hen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld zeggen een gebied in Groningen of Zuid-Limburg over te slaan, omdat ze het buitenland meer prioriteit geven.” 

Het is een behoefte

Of het aantrekkelijk is voor de student? “Het is een behoefte die je wel of niet hebt.” Een abonnement kost gemiddeld €45, – en dan betaal je nog tussen de 25 en 50 euro bij voor je toestel. “Nu is het nog een handig verkooppraatje, maar over een paar maanden is het een gewoonte geworden in Nederland en zit het er automatisch bij elk abonnement bij. Het heeft toekomst”, aldus de telefoonverkoper. De KPN-medewerker geeft aan dat 4G internet geen kostenbepalende, maar een servicegerichte factor is. Dit betekent dat 4G internet niet in de kosten van het abonnement mee speelt, maar dat het standaard bij het afsluiten van een abonnement zit.

Voordelen

Behalve dat 4G sneller is dan de voorganger, dit betekent dat je sneller filmpjes laadt en bestanden downloadt. Daarnaast gaat de batterij van de telefoon langer mee. “Het gaat nog even duren, maar over een tijdje gaat alles via 4G internet, zelfs het bellen. HD bellen via Skype is dan normaal.”\r\n

Niet op alle toestellen beschikbaar

Het nieuwe internet is nog niet op alle telefoons beschikbaar. De iPhone 5 heeft de optie tot 4G internet niet, maar veel nieuwe modellen van de bekende telefoonmerken hebben het wel. “Dat de iPhone het niet aankan, komt door de hardware van de telefoon. Hierdoor kan dit toestel niet het juiste signaal ontvangen voor 4G internet.”

4G internet van KPN is vanaf december ook in Noord-Brabant  te gebruiken. Daarna is het beschikbaar in het noorden en zuidoosten van het land. Het internet van T-Mobile zal vanaf 18 november te gebruiken zijn in Amsterdam en de Randstad.