Je ijshockeyt, je schaatst of doet een andere wintersport. Wat doe je in de zomer als het ijs van de baan is om fit te blijven?

IJshockey

Als ijshockeyer blijf je in de zomer in ieder geval trainen. De mannen van Tilburg Trappers trainen zowel gezamenlijk als apart. “Een deel van onze jongens doet in de zomer aan inline skating, dat is ‘schaatsen op wieltjes’. Een ander deel van de mannen traint voor de Mont Ventoux, die ze dan in juni op fietsen. Vanaf augustus trainen we samen drie keer in de week in de sportschool. We hebben dan een gezamenlijke personal trainer”, zegt technisch manager van Tilburg Trappers en ex-ijshockeyer René de Hondt.

Schaatsen

Voor schaatsers geldt hetzelfde. Ook zij trainen in de zomer door. Niet de hele zomer, maar bij het schaatsen kennen ze niet net als bij voetbal een zomer-  of een winterstop. Om de schaatsers in vorm te houden trainen ze bij IJsclub Tilburg op verschillende manieren: “We trainen bijvoorbeeld door middel van een droogtraining, dat is dan schaatsbewegingen maken en het trainen van de sprongkracht. Ook hebben we loop- en krachttrainingen. Daarnaast fietsen we, want je gebruikt bij fietsen dezelfde spieren als bij schaatsen”, zegt Peter Kollau, voorzitter van de technische commissie van IJsclub Tilburg.

Kunstschaatsen

Bij het kunstschaatsen gaat het er toch iets anders aan toe. Ook daar trainen ze het hele jaar door, maar wel op ijs. “Sommige kunstrijders gaan in de zomer andere sporten doen. Een andere groep, bijvoorbeeld onze NK rijdsters, gaat er in de zomer even een week of drie tussenuit en bezoeken daarna schaatskampen. Dit wordt georganiseerd door verschillende verenigingen. Je staat dan een week lang een uur of vijf, zes op het ijs. Daarnaast zijn er nog kracht- en danstrainingen. Maar er zijn ook schaatsbanen die het hele jaar ijs hebben liggen, zoals in Dordrecht. Je kunt dan een stukje ijs huren. Je hebt bijvoorbeeld anderhalf uur ijs en je brengt je eigen trainer mee. Soms trainen ze ook wel eens over de grens, omdat daar zijn de ijsbanen vaak langer open”, zegt Brigitte Spies van Figure Skating Academy.

Curling

Wil je weten hoe het bij curling zit? Luister naar Bea Miltenburg.