De twintig meest getalenteerde ontwerpers uit het hele land presenteren dit weekend hun afstudeerprojecten op de Young Talent Expo in Utrecht. Ook onze provincie wordt vertegenwoordigd.

Eerste editie

De Young Talent Expo wordt georganiseerd door Fontanel, het tijdschrift voor creatief Nederland en designblog Vormplatform. Het is de eerste keer dat de tentoonstelling in ‘real life’ wordt gehouden. Voorgaande jaren was hij alleen te zien via internet. Scouts zijn afgelopen jaar langs eindexamenexposities gegaan en alle afgestudeerden hadden de mogelijkheid hun werk digitaal in te sturen. Willem Roosmalen, een van de organisatoren: ‘’Uit alle inzendingen en persoonlijke bezoeken heeft Fontanel in samenwerking met designblog Vormplatform de twintig meest getalenteerde studenten gekozen. Fontanel is een platform dat al zeven jaar bestaat en schrijft over de creatieve cultuur van Nederland. In die tijd hebben we kennis van en mening over creatief werk ontwikkeld die -blijkbaar- wordt gewaardeerd door het publiek. Zo worden we bijvoorbeeld vaker gevraagd om portfolio”s te beoordelen en zit ik in de commissie van de Dutch Design Awards.’’

Brabanders                                         

Ook uit onze provincie zijn een aantal talenten uitgenodigd hun werk te tonen. Jurgen Wiegeraad is net afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Hij is grafisch ontwerper en muzikant en combineert dit ook in zijn ontwerpen. Zijn afstudeerproject is gebaseerd op geluid dat verstopt zit in stilte. Voor zijn project ‘4.33’ heeft hij geluid op ‘stille’ plekken opgenomen zoals de Noordzee, in het Stedelijk Museum en in de stiltecoupé. Deze geluiden van stilte heeft hij daarna omgezet in bladmuziek en audio.

Voor zijn project heeft hij ook al de ‘St. Joostpenning’ gewonnen, de prijs voor het meest toonaangevende werk van zijn school. Dus dat zijn werk ook is gekozen om te presenteren op de Young Talent Expo, komt misschien niet helemaal als verrassing, maar is wel een mooie aangelegenheid om zichzelf te presenteren. ‘’Het is niet makkelijk door te breken als grafisch designer. Ten eerste omdat er al veel goede ontwerpers zijn, en ten tweede zitten we nog volop in de crisis. Daarom moet ik ook in deze tijd wat minder leuke klussen aannemen. Door het winnen van de ‘St. Joost penning’ en omdat ik dit weekend mijn werk mag tonen op de Young Talent Expo, heb ik alvast een goed platform om mezelf te laten zien.’’

Andere kant van technologie 

Marco is afgestudeerd aan de TU Eindhoven en werd voor zijn project geïnspireerd door technologie en de sociale kant hiervan. Hij zou het dan ook erg mooi vinden als mensen over een aantal jaar met een ander oog naar technologie kunnen kijken. Marco is lang bezig geweest met zijn project en heeft het langzaam uitgebreid. Voor zijn afstudeerproject heeft hij zijn inspiratie gezocht in de sociale kant van technologie. Ook voor hem moeilijk om door te breken als designer. ‘’Het is op dit moment lastig om aan werk te komen, vooral in een creatief vak. Maar ondanks dat ga ik mezelf niet in ‘de spotlight’ zetten denk ik, daar ben ik toch net een te nuchtere Brabander voor.’’\r\n