Goed nieuws voor studenten. De invoering van het leenstelsel wordt een jaar uitgesteld. Dat betekent dat studenten die volgend jaar pas starten nog recht hebben op studiefinanciering. Jongeren en studenten die niet weten wat ze willen doen en tijd hebben kiezen veelal voor een tussenjaar.

Sinds ongeveer vijftien jaar is een tussenjaar een begrip in Nederland. Vooral scholieren die een diploma op zak hebben en studenten die er een jaar tussenuit willen gaan kiezen voor een ‘gapyear’. Een tussenjaar is een jaar waarin studenten gaan reizen in het buitenland. Het doel is om meer inzicht te krijgen in wat je nou echt wilt. Werken of studeren? Studie vervolgen of switchen? Maar sommigen gaan ook vanwege het opdoen van ervaringen, of het opzoeken van avontuur.

3800420106_af1a467cfb_large

Motivatie tussenjaar

Dat laatste gold voor de economiestudent Mart de Klein (22). “Na het behalen van mijn eindexamen ben ik ruim een half jaar fulltime gaan werken om te sparen voor mijn reis naar Azië. Ik had nog vele jaren studeren in het vooruitzicht. Ik was toe aan iets anders. Ik wilde het avontuur opzoeken in een niet westerse beschaving.”

Mart is in totaal zes maanden gaan backpacken in Azië. “Tijdens mijn reis door Azië had ik veel tijd om na te denken over mijn toekomst. Ik heb toen de keuze gemaakt om economie te gaan studeren.”

Na het behalen van zijn bachelor dit schooljaar wil Mart nog een gapyear inplannen. “Ik ben na drie jaar studeren weer toe aan een jaar in het buitenland. Midden-Amerika wil ik graag ontdekken.”

Ries Janssen (21) besloot ook voor aanvang van zijn studie naar het buitenland te gaan. “Toen ik mijn diploma had gehaald wist ik nog niet welke opleiding ik wilde doen. Twee vrienden gingen al naar Afrika voor een vrijwilligersproject, ik heb toen gevraagd of ik mee kon gaan. Het leek mij leuk om te gaan reizen en mijn zus was na haar middelbare school ook naar Afrika gegaan. Ik heb wel wat moeten sparen, maar aangezien ik vrijwilligerswerk ging doen, had ik alleen geld nodig voor mijn vliegticket. Onderdak werd altijd geregeld.”

Ries heeft veel nagedacht over zijn studietoekomst, maar is niet in Afrika tot een keuze gekomen. “Pas na mijn reis ging ik me oriënteren op studies en heb toen besloten om facility management te gaan studeren.”

De 21-jarige Carlo Schoorl voelde de behoefte om er tussenuit te gaan. “Na zes jaar over havo te hebben gedaan wilde ik er echt even tussenuit. Ideale timing, ik had nog geen studie, geen baan en had de tijd. Daarbij leek Australië mij supermooi en leuk. Ik kon tijdens mijn reis echt even dingen op een rijtje zetten. Ik had voor mijn reis al voor negentig procent mijn studiekeuze gemaakt, maar de definitieve keuze maakte ik in Australië.”

Omschakeling

De omschakeling terug in Nederland viel niet mee voor Mart de Klein.”Ik had moeite met de omschakeling naar het leven waar tijd en deadlines een grote rol spelen. Tijdens mijn tussenjaar had ik lange tijd geen verplichtingen en leefde meer in het hier en nu.”

Carlo Schoorl vertelt: “Ik had niet veel moeite met het wennen aan Nederland na Australië. Het was even inkomen maar ik ben eigenlijk extra gemotiveerd terg gekomen.”

Populairste tussenjaarbestemmingen

Volgens onderzoek van reisorganisatie APTA is Thailand met stipt de meest populaire gapyear bestemming. Gevolgd door Australië en Amerika. Deze bestemmingen bieden avontuur en Thailand is niet zo duur.