De verschillen tussen de top en de onderkant van het topvoetbal lijken steeds groter te worden. Vanwege het potsysteem bij de loting van de Champions League is er min of meer van tevoren al te bepalen wie er zal doorgaan in de groep. Clubs worden op basis van resultaten in Europees verband van de afgelopen vijf jaar onderverdeeld in vier potten. Clubs die het goed hebben gedaan komen in pot 1, de mindere goden in pot 4.

Mensen die van te voren al denken te weten wie er zal doorgaan naar de volgende ronde, en wie van wie gaat winnen, kunnen een wedje leggen. Bij wedkantoren als Unibet, Toto en Bwin wordt voor miljoenen, zo niet miljarden euro’s gewed op sportuitslagen.Bwin

Wedden op nieuwe president

Niet alleen op voetbal, maar op werkelijk elke sport die professioneel beoefend wordt. Hockey, cricket, schaken, vechtsporten, golf, zaalvoetbal. Er kan bij Unibet zelfs gewed worden op wie de volgende Amerikaanse president wordt. Voor de goede orde; Hilary Clinton heeft de meeste kans, volgens Unibet.

Enfin, is dat nou rendabel, dat wedden op sportuitslagen? Aan de ene kant wil je een hoog bedrag winnen, maar dan moet je op de onwaarschijnlijke uitslagen wedden. Aan de andere kant wil je niet teveel risico lopen, dus zet je misschien wel in op de ‘veilige’ wedstrijden.

Maup Voragen (40) gokt wel eens op voetbal en wielrennen. Het gaat, naar eigen zeggen, dan om bedragen variërend tussen de vijf en de twintig euro per speelronde of competitieweekend. Maar levert dat nu ook wat op? ,,Met voetbal heb ik vorig seizoen in het begin best wel wat gewonnen. Rond de vierhonderd euro, maar dat heb ik uiteindelijk ook weer weggespeeld. Met wielrennen een kleine tweehonderd euro gewonnen met een totale inzet van rond de 125 euro.’’

De 21-jarige Rob Aarts zet voornamelijk in op voetbal. Meestal vooraf, soms ook live. ,,Dan kan het op alles zijn. Dan kijk ik naar de quoteringen. Op een gegeven moment kun je die een beetje ‘lezen’.’’ Aarts zegt vaker te winnen dan te verliezen, maar denkt ongeveer quitte te staan. ,,Omdat ik af en toe hoogmoedig word als ik een tijdje achter elkaar veel win. Dan zet ik dom in.’’

Ook Musti Tosun houdt het bij voetbal. ,,Ik speel meestal wekelijks. Dan maak ik één lijstje per dag, bijvoorbeeld de vrijdag, zaterdag en zondag. Als er doordeweeks ook Champions League wedstrijden zijn, speel ik daar ook op. Meestal speel ik voor vijf euro of een tientje. Dat is afhankelijk van wat je wilt uitgeven of wat je ‘van plan bent te winnen.’’

Quoteringen

Als je risicowedstrijden, zoals PSV-Ajax, speelt, dan krijg je voor beiden een quotering van rond de 2,25’’, legt Musti uit. ,,Maar bij een zekerheid als PSV-Cambuur, zal die rond de 1,3 voor PSV liggen.’’ Bij wedstrijden wordt het kwaliteitsverschil uitgedrukt in quoteringen. Die tonen aan hoeveel er te verdienen valt. Een quotering van 1,50 betekent dat je, bij winst, één euro vijftig per ingezette euro terugkrijgt.\r\n\r\nHoe die quotering tot stand komen legt Toto uit: ,,De quoteringen worden bepaald op basis van statistieken die we krijgen van de FIFA en de UEFA. Daar maken we dan een analyse van waar we een quotering aan koppelen.’’

Geen zekerheidjes

Maar je moet het voor je plezier doen, niet met de insteek spelen om winst te maken. Dan ga je keihard op je bek’’, stelt Rob resoluut.\r\n\r\nDe heren zijn het er dan ook over eens dat er van zekere wedstrijden bijna geen sprake is. ,,Het verschil lijkt steeds groter te worden, maar het blijft toch onvoorspelbaar’’, stelt Maup. ,,Als er afgelopen dinsdag één zekerheidje was, dan was het Juventus wel in de wedstrijd tegen Kopenhagen. En precies die wedstrijd eindigt in een gelijkspelletje. Dus zo veilig zijn de weddenschap niet. Om een leuk bedrag te kunnen winnen, moet je relatief veel inzetten op veel ‘veilige’ weddenschappen.’’

Toto 2Om die bewering kracht bij te zetten, put Maup uit eigen ervaring. ,,Ik had een keer een lijstje gemaakt voor tien euro, met 1500 euro als mogelijk winstbedrag. Vijf lastige wedstrijden, quotes tussen de 2,5 en 3, en AC Milan – Bari als ‘zekerheidje’. Bari stijf onderaan. Quote was geloof ik 1,10 voor thuisoverwinning Milan. De vijf verrassingen waren al goed, alleen nog even wachten op Milan – Bari… 1-1’’, mijmert hij.

Dat scenario komt ook Musti bekend voor. Hij liep zelfs een keer €7000 mis, op dezelfde manier. ,,Ik had zes wedstrijden goed en nog één te gaan. De nummer twee van Frankrijk tegen de nummer zeventien. Normaal gesproken zou de nummer twee dus gewoon winnen, maar ze verloren thuis. Toen had ik het wel even gehad met de sportweddenschappen en heb ik een paar maanden niks meer ingezet.

Het probleem in de Champions League bijvoorbeeld is dat er ook ploegen uit Roemenië of Oekraïne zijn, die als ze thuis spelen heel moeilijk te kloppen zijn. Er zijn dus veel factoren waar je rekening mee moet houden als je een lijstje wil maken.’’\r\n\r\nToto 1

Voorspelling

Om de proef op de som te nemen, dienen de drie ervaringsdeskundigen zelf ook een lijstje in voor vanavond. Musti: ,,Ik ben van plan om in te zetten op winst voor Barcelona, Chelsea, FC Porto en AC Milan.’’ Rob gaat voor dezelfde eerste twee, en voegt daar winst voor Schalke aan toe. Maup geeft in eerste instantie te kennen niets in te gaan zetten, om er vervolgens toch een voorspelling op los te laten: ,,Barcelona, Chelsea, Porto, Dortmund en Schalke winnen. Milan, Atlético Madrid en Arsenal spelen gelijk. Doe er je voordeel mee.’’

Onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’ plaatst de redactie ook zelf een weddenschap. Zie aan weerszijden onze voorspellingen.