Het wetsvoorstel om gevangenen in hechtenis te laten wachten op de uitspraak in hoger beroep, zou geen extra kosten met zich mee moeten brengen. Dat zegt persvoorlichter van het ministerie van Veiligheid en Justitie Wiebe Alkema in reactie op het voorstel. Het voorstel geldt alleen voor mensen die een straf van minimaal één jaar cel opgelegd hebben gekregen.

Het voorstel van minister Opstelten houdt in dat een veroordeelde in hechtenis kan worden genomen in afwachting van zijn hoger beroep. Dit om te voorkomen dat hij vlucht en zo zijn straf probeert te ontlopen die hem al is opgelegd. Momenteel gaat het om 628 mensen. Dat meldde Ivo Opstelten eerder deze maand aan de kamer.\r\n\r\nDit plan zou de Nederlandse staat geld kunnen gaan kosten. Iedere gevangene kost de staat geld. Dat komt door bijvoorbeeld hypotheekkosten op het pand van de gevangenis maar ook door het eten, het drinken en de activiteiten die de gevangenen kunnen ondernemen. Hier komt bovenop dat iemand die onterecht vast heeft gezeten, een schadevergoeding kan eisen.

“Wij gaan er niet vanuit dat het meer geld gaat kosten. We zien dat momenteel het grootste deel van de veroordeelden in hoger beroep dezelfde straf opgelegd krijgt. Het is een uitzondering dat iemand dan vrijgesproken wordt.” Dat betekent dat slechts een kleine groep van de gevangenen onterecht vastzit en er dus betrekkelijk weinig onnodige kosten worden gemaakt.

De beleidsbepalers hebben het wel meegenomen in de afweging voor deze wet. Alkema: “Zij vonden belangrijker dat veroordeelden meteen hun straf uitzitten. Als je ze hun straf laat ontlopen, dan tast dat de geloofwaardigheid van het recht aan.”

Westvoorstel dadelijke tenuitvoerlegging