Wolf, de film van regisseur Jim Taihuttu, gaat vandaag in première in de Nederlandse bioscopen. De film is ook al verkocht aan Groot-Brittannië, Italië en Duitsland. De filmmaker is erg trots op wat hij met zijn team heeft klaargespeeld.

Taihuttu kwam op het idee tijdens de voorbereidingen van zijn eerste film Rabat. Samen met Marwan Kenzari bedacht hij een personage dat veel te heftig was voor deze film. “We hebben het personage laten varen, maar na Rabat dachten we er beiden vaak aan terug. Op die manier is het hoofdpersonage van Wolf ontstaan.”

Trots

De filmmaker is erg trots op zijn team. “Ik ben erg verrast dat de filmrechten aan het buitenland verkocht zijn. Hopelijk opent het deuren voor de nieuwe projecten waar we mee bezig zijn.” Het maakt hem dan ook niet uit of de film buiten de eigen landsgrenzen slaagt of niet. “Als het zo mag zijn, dan mag het zo zijn. Dat verandert er niets aan hoe trots ik ben.”

Erg stijlvol

Filmrecensent Tim Geurts van filmmad.nl, denkt dat de film in het buitenland een succes wordt vanwege het universele karakter. “Wolf had in ieder ander land en ieder andere grote stad gemaakt kunnen zijn. De kijkers kunnen zich gemakkelijk identificeren met deze film.”\r\n\r\nDe film is in zwart-wit gefilmd en daar is Geurts erg lyrisch over. “Normaal gesproken heeft zwart-wit een romantisch imago, maar doordat Wolf ook geweld bevat, dringt het nog dieper tot de kijker door. Erg stijlvol.”

Gouden Kalf

De filmrecensent is ook zeer te spreken over de hoofdrolspeler Majid gespeeld door Marwan Kenzar. Volgens Geurts had de hoofdpersoon in menig ander jaar het Gouden Kalf kunnen winnen. “Door het overlijden van Jeroen Willems lijkt de prijs aan Willems te zijn vergeven. Als eerbetoon voor zijn carrière en de sympathie die is opgewekt na zijn dood.”

Waar gaat het over?

Wolf gaat over een jongen uit het Utrechtse Kanaleneiland, die in aanraking komt met criminaliteit. Majid heeft talent voor kickboksen en weet zich op die manier te redden in het criminele circuit. De reclassering probeert hem duidelijk te maken dat hij zijn leven moet beteren, maar tevergeefs.

Nederlandse films hebben in het buitenland nauwelijks succes. In de afgelopen dertig jaar is er één film, genaamd Borgman, op het filmfestival in Cannes geweest, en dat was dit jaar. Door de komst van Wolf lijkt de Nederlandse filmindustrie een nieuwe weg ingeslagen te zijn.