In Groot-Brittanië hebben homorechtenorganisatie Stonewell en online gokkantoor Paddy Power de handen ineen geslagen tegen homofobie. Onder de naam ‘Right Behind Gay Footballers’ stuurden zij regenboogveters aan alle profclubs in Groot-Brittanië. Door de veters te dragen geven de voetballers aan de campagne te steunen.

De Engelse voetbalclub Everton kondigde al aan met het hele team de veters te zullen dragen tijdens de wedstrijden. Ook Joey Barton van Queens Park Rangers droeg de veters tijdens de wedstrijd. Op twitter geeft Barton aan het een goed initiatief te vinden (zie tweets hieronder).

De campagne vraagt aandacht voor de negatieve invloed die homofilie heeft op de carrière en het privéleven van homoseksuele voetballers, omdat zij niet uit de kast durven komen. Zo was er een nationale discussie, aangezwengeld door René van der Gijp, over of er überhaupt homoseksuelen in het voetbal zouden zijn. Homosport Nederland laat in een reactie weten dat ,,het voetbal toch een machocultuur is.

Dialoog zoeken

 En dat homoseksualiteit niet in één klap geaccepteerd zal worden in het voetbal is logisch. Daarom moet het met kleine stapjes, zoals dit. Maar het gaat heel lang duren voor er meer acceptatie is.’’ Toch ziet de organisatie voor homoseksuele sporters het nut van de campagne in. ,,Als er organisaties zijn die iets doen, of zich inzetten voor de emancipatie van homo’s en zo de dialoog zoeken, dan kan dat een positieve uitwerking hebben. Zeker als sporters die niet homoseksueel zijn het initiatief steunen.’