Op een plein samen met zevenduizend andere meezingen met een koor. Het klinkt misschien suf. Toch trekken evenementen als Tilburg Zingt en Ameezing, dat aanstaande vrijdag in Eindhoven plaatsvindt, veel jongeren aan. Niet zo gek volgens muziektherapeute Eva de Mooij: ‘Samen zingen verbroedert, je bent even één.’

Uit mijn eigen ervaringen weet ik dat als jongeren in een groep zingen, ze even vergeten hoe ze overkomen op andere’, vertelt de muziektherapeute. ‘Eerst denk iedereen: ik kan echt niet zingen. Als ze het dan toch doen en iedereen doet mee vinden ze het super leuk. Niet alleen muziek maar vooral samen zingen verbroedert.’

Nelleke Vandersteen, medeorganisator van Ameezing, heeft het idee dat ieder jaar meer jongeren hun weg naar het evenement vinden. Een gevolg van mond-op-mondreclame volgens Vandersteen ‘in een kroeg komt één meezingnummer langs en dat is het, hier kunnen ze de hele avond meelallen.’ De organisatie heeft geen speciale reclame gemaakt voor jongeren. Wel hebben ze rekening gehouden met deze doelgroep bij het samenstellen van de liedjes. Vandersteen is het met De Mooij eens: samen zingen schept een band. ‘Dit is de kracht van het evenement, iedereen staat zij aan zij sámen een liedje te zingen. Het creëert een groepsgevoel.’ Het evenement duur tot elf uur. Perfecte tijd vindt de medeorganisator: ‘Het is een goede pre-party,daarna kunnen ze nog op stap.’

Vrijdag 20 september kun je vanaf 20:00 je stem opwarmen op het stadhuisplein in Eindhoven. Om 21:00 begint het koor. Horeca gelegenheden zijn er genoeg. Dat zingt nét iets makkelijker, met een biertje op.

Foto: Ameezing Filmpje: Youtube