Een baan vinden nadat je bent afgestudeerd is op het moment lastig. Veel net afgestudeerden komen niet aan een baan, of krijgen er een op een lager niveau. Volgens Myrte Pieterse, vestigingsmanager van ASA Student, is de crisis niet de enige reden dat jongeren niet aan een baan komen. “Je moet ook geloven in wat je wilt.”

Volgens Pieterse krijgen afgestudeerden moeilijk een baan door onder andere de crisis. “Een net afgestudeerde op HBO solliciteert voor een HBO-startersfunctie en krijgt dan bijvoorbeeld een contract voor een jaar. Na dat jaar wordt diegene ontslagen, en wordt er weer gesolliciteerd op een HBO-startersfunctie”, vertelt de vestigingsmanager.

Crisis en mentaal
Veel HBO of WO studenten solliciteren door gebrek aan banen ook op lagere functies. “Zo solliciteren afgestudeerden op HBO op MBO niveau, en afgestudeerden op WO op HBO niveau.” Volgens Pieterse is het hierdoor voor ondernemers wel lekker makkelijk, ze krijgen meer kwaliteit voor dezelfde prijs.

Maar de crisis is niet de enige factor die meespeelt. Volgens Pieterse is er een sfeertje ontstaan onder afgestudeerden van: ‘Het lukt me toch niet’. “Het is dus ook een mentaal stukje, terwijl je wel je best moet doen en moet proberen om jezelf te onderscheiden”, aldus Pieterse.

CV-man
eel afgestudeerden proberen via een stunt een baan te bemachtigen, maar volgens Pieterse werkt het niet zo. “Het is een leuk idee, en één of twee procent krijgt hierdoor ook werkelijk een baan en dat gun ik ze ook. Maar dit is niet de manier waarmee iedereen een baan gaat vinden.” Voorbeelden van stunts om een baan te krijgen zijn de CV-man en het meisje met een oproep in de krant.

Tips voor studenten en afgestudeerden: 

  • Heb vertrouwen in jezelf. Tuurlijk kan het ook jou lukken, het komt alleen niet zomaar aanwaaien.
  • Verdiep jezelf in wat je wilt. Heb je een studie Frans gedaan, en wil je de kant van vertaler op? Zoek dan informatie over die baan.
  • Onderscheid jezelf. Weten wat je wilt is al een hele goede manier om jezelf te onderscheiden.
  • Voorbereiding is alles. Zorg dat je weet waar je naartoe belt, en waar het bedrijf zit. Het zou jammer zijn wanneer je een verkeerde naam boven je brief zet.
  • Kijk in je eigen netwerk. Je hebt genoeg vrienden, je ouders of kennissen die ook weer contacten hebben. Veel gebeurt namelijk via, via. Misschien kun je wel even een kopje koffie gaan drinken met de directeur die toevallig de beste vriend is van je buurman.
  • Zorg dat er op social media geen gekke dingen te vinden zijn. Je werkgever hoeft niet te weten dat jij in je studententijd op de bar stond te dansen. Wil je het laten staan? Zet dan je Twitter en Facebook op alleen zichtbaar voor vrienden. Want wanneer je werkgever het kan vinden, kan je eventuele klant dat ook.
  • Presenteer jezelf goed. Zorg bijvoorbeeld voor een professioneel e-mailadres, en niet nog die leuke bijnaam uit je studententijd.
  • Doorzettingsvermogen. Je hebt niet na een keer solliciteren je droombaan.