Even een sigaretje opsteken als je op de bus aan het wachten bent of er gezellig eentje meeroken tijdens het stappen. Maar roken is niet alleen maar gezellig: aan roken kleven grote gezondheidsrisico’s. Toch blijkt uit onderzoek van de Daily Mail dat rokers zich meer druk maken om hun uiterlijk, dan om de gevolgen voor de gezondheid.

‘’Dat rokers zich meer zorgen maken om hun uiterlijk, heeft te maken met het feit dat je aan het uiterlijk meteen kunt zien dat je rookt. Toch zie je de uiterlijke gevolgen niet meteen na één sigaretje. Als je de hele nacht gaat stappen, heb je de volgende dag direct wallen onder je ogen. Dat is bij roken niet zo, dat zie je pas als je een langere tijd rookt’’, legt Marjan Heuving van het Trimbos instituut uit. Het instituut doet onderzoek naar de geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslavingen.

Daarnaast speelt een goed uiterlijk een grote rol in de maatschappij, vertelt Johan van der Pligt, professor sociale psychologie aan de universiteit van Amsterdam. ‘’Een mooi uiterlijk heeft in de maatschappij veel voordelen. Reclames spelen daarin een grote rol. Mensen met een goed uiterlijk promoten luxe producten zoals vakanties en beautyproducten. Daardoor lijkt het alsof je door een mooi uiterlijk succesvol bent en macht hebt.’’ Vrouwen worden bewust of onbewust geconfronteerd met het schoonheidsideaal. ‘’Vrouwen willen mooier en slanker zijn, net zoals de vrouwen in reclames.’’ Daarbij zie je de uiterlijke gevolgen van het roken vaak eerder. ‘’Dat wekt angst op. Natuurlijk weten mensen dat je ernstige gezondheidsproblemen kunt krijgen door roken, maar het is nog niet zichtbaar. Vaak zeggen mensen tegen zichzelf dat ze binnenkort gaan stoppen met roken en denken ze dat het dan wel goed komt.’’

Het Trimbos instituut probeert het percentage rokers terug te dringen. ‘’Van alle jongeren onder rookt 11% dagelijks. Speciaal voor hen hebben wij een filmpje gemaakt over de voordelen van het stoppen met roken.’’ Doordat per 1 januari de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten is opgehoogd van 16 jaar naar 18, hoopt Trimbos dat het percentage roken minder wordt. ‘’Stoppen met roken is moeilijk. Wij proberen mensen bewust te maken van de gevolgen van roken. Zo geven wij voorlichtingscampagnes en zijn er verschillende hulpmiddelen om te stoppen met roken. Maar als je echt wilt stoppen met roken, dan is het allerbelangrijkste dat je er zelf achter staat en dat je een knop omdraait.’’