De zomer is dé tijd van het jaar waarin mensen gaan watersporten. Dat betekent dat de planken, peddels en wetsuits uit de kast gehaald worden. Overal ter wereld zijn plekken te vinden die een enorme aantrekkingskracht hebben op watersporters, maar vaak zijn dat de plekken waar men het hele jaar door aan watersporten doet.

Een watersporten als wakeboarden en kitesurfen winnen in ons land aan populariteit. In tegenstelling tot bepaalde watersporten zoals golfsurfen is wakeboarden bijna het hele jaar door te beoefenen in Nederland. Grote golven hebben we hier niet, maar wind om te kiten en rivieren om op te wakeboarden wel. Evert van den Berg (22) heeft samen met een vriend sinds twee maanden een wakeboardschool op een vakantiepark in de buurt van de Hollandsche Biesbosch.

Hoe laagdrempelig is dat wakeboarden?

Ondanks dat de sport nog klein is, wordt wakeboarden steeds populairder. Jobe Sports verkoopt watersportartikelen en houdt zich bezig met het op de kaart zetten van deze jonge watersport door onder andere het sponsoren van talenten. Maud Broekmeulen, international marketing coördinator bij Jobe Sports, vertelt dat het bedrijf daarnaast ook gratis testevents organiseert en boards verkopen voor de allerjongste.

DeniseOok Denise de Haan merkt dat de sport steeds meer in trek is, maar aan de andere kant gaat het met de sport een beetje bergafwaarts. “Het NOC NSF moet bezuinigen en heeft besloten dat de kleinere watersporten minder geld krijgen. Dat betekent dat de budgeten voor topsporters erg laag zijn en mensen zelf moeten bijdragen aan de kosten van bijvoorbeeld een WK. Toch wordt de sport langzaam bekender.”

Maar wat is nu de plek om beste plek om je surfplank, boot of duikuitrusting te gebruiken? Volgens de Nederlandse surfer is dat Spanje, Portugal en Frankrijk in trek. Dit blijkt uit de bestemmingen die verschillende organisaties aanbieden. FlowTrackSurf is zo’n  organisatie die surfkampen organiseert in populaire “surfdorpen”. De organisatie vertelt dat er jaarlijks zo’n 1500 jongeren op kamp gaan. De leeftijd van deelnemers varieert tussen de 12 en 25 jaar.

“Als je er mee begint, laat het je niet meer los ”

Fabian Snip (19) ging in de zomer van 2013 mee op zo’n surfkamp in het Portugese plaatsje Sagres, omdat hij altijd al wilde leren golfsurfen. Sindsdien spookt het surfen dagelijks door zijn hoofd en besteedt hij al zijn vakanties aan het bezoeken van de mooiste surfspots van Europa. “Als je er mee begint, laat het je niet meer los”, vertelt hij. “Het kamp in Sagres was de perfecte plek om het te leren, omdat dit kamp erg kleinschalig was. Een surfschool met driehonderd cursisten lijkt me onpersoonlijker.”

FabianZeven dagen lang werd hij om negen uur opgehaald om, met een groep van 8 mensen, de dag op zee door te brengen. “We kregen iedere dag vijf uur les. De eerste dag krijg je een algemene uitleg en daarna is het een kwestie van oefenen. Na drie dagen kon ik al rechtdoor van een golf en de laatste dag surfte ik al schuin over de grotere golven.” Het surfen is volgens Fabian een soort meditatie.  “Op het water ben je constant op de golven aan het letten en moet je jezelf goed focussen.  Het is prachtig dat je met een board en de zee de hele dag bezig gaan zijn. Vervelen? Nee, dat doet het nooit hoor!”