Het seizoen 2013/2014 gaat de geschiedenisboeken in als een historische jaargang. Voor de eerste keer sinds 2002 promoveren er drie clubs vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie. FC Dordrecht en Excelsior troefden in de play-offs Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk af. Willem II keerde als kampioen direct terug op het hoogste niveau. 

Het eindsignaal klinkt in Dordrecht. Het volgepakte stadionnetje aan de Krommedijk ontploft. De plaatselijke trots FC Dordrecht promoveert voor het eerst in twintig jaar naar de Eredivisie. Juichend rennen de wisselspelers het veld op en fotografen schieten plaatjes van de coach Harry van den Ham. Supporters klimmen over de hekken en vliegen de spelers om de nek. Groot feest in Dordrecht. De ploeg krijgt van de gemeente Drechtsteden – die lang de komst van een nieuw stadion tegenhield – zelfs een huldiging in het centrum.

Klik op de afbeelding hieronder

Emotie in Brabant

In het Waalwijkse Mandemakers Stadion druipen de fans van het plaatselijke RKC af in de wetenschap dat ze na drie seizoenen terugkeren naar de Jupiler League. Hoe anders is de sfeer bij het vak voor de uitsupporters. Daar vieren de spelers van Excelsior de promotie samen met de fans.

Enkele weken eerder werd er in Tilburg groot feest gevierd na het kampioenschap van de Tilburgers. Willem II leek in maart afgeschreven voor de titel – de formatie van Jurgen Streppel had een heel seizoen achter een oppermachtig geacht Dordrecht aan gehobbeld – maar door een flinke dosis geluk konden de Tilburgse supporters feest vieren op de Heuvel. Willem II mag weer terug naar de Eredivisie en dat zorgt voor meer geld in het laatje. “Door de promotie hebben we een groter spelersbudget dan in de Jupiler League”, zegt de woordvoerder van Willem II, “zo gaan we zorgen voor een goed elftal op het veld. Daar moet het gebeuren.”

Handhaving

Voor zowel Excelsior als FC Dordrecht staat handhaving centraal in het nieuwe seizoen. Commercieel directeur van de Rotterdammers Wouter Gudde vertelt dat de club zich op het veld gaat proberen te profileren. “Ook daarbuiten willen wij groeien. Alles moet in het teken van handhaving in de Eredivisie staan. Zodat we daarna weer de volgende stap kunnen zetten.”

Voorzitter Ad Heijsman van de Schapenkoppen geniet met volle teugen van de promotie. Toch is hij realistisch. “Het is nu de zaak dat we ook in de Eredivisie ons visitekaartje afgeven en daar moeten we de komende twee maanden keihard aan werken.” Na het feest mag je even feesten, vindt de Dordtse voorzitter. “Daarna moet je je focussen op het volgende seizoen, waarin handhaving het doel moet zijn.” Toch komen daar ook organisatorische problemen bij kijken, vertellen Gudde en Heijsman in de video hieronder.

Bestaansrecht

Gekeken naar de statistieken van het afgelopen Jupiler League-seizoen gelden Willem II en FC Dordrecht als favorieten om de degradatiedans te ontspringen. Beide ploegen deelden de lakens uit. De Schapenkoppen stonden 31 speelronden aan kop voordat de Tilburgse Tricolores op de 34ste speelronde de leiding overnamen.

Excelsior daarentegen kende een geleidelijk competitieverloop. En dan te bedenken dat trainer Jon Dahl Tomasson de Rotterdamse formatie verliet en werd vervangen door Marinus Dijkhuizen. Op het moment van de trainerswissel stond Excelsior in de middenmoot om uiteindelijk te klimmen naar een derde plek in de eindrangschikking. Spits Lars Veldwijk, die met 30 goals de topscorer werd van de Jupiler League, staat nadrukkelijk in de belangstelling van SC Heerenveen. Hij dreigt de club te verlaten.

‘Wereldprestatie’

Hebben deze drie ploegen bestaansrecht in de Eredivisie? Dennis van Bergen, Jupiler League-watcher van Voetbal International, vreest dat Excelsior het niet gaat redden. “Excelsior heeft in verhouding tot Go Ahead Eagles en Cambuur Leeuwarden simpelweg te weinig geld.”  Het budget van de bovengenoemde clubs ligt op ongeveer twee miljoen euro terwijl de Kralingers moeten werken met een spelersbudget van ongeveer de helft. “Dus als Excelsior komend seizoen niet laatste wordt, hebben ze een wereldprestatie geleverd”, vertelt Van Bergen.

Aan het eind van de Dordtse feestweek kwam slecht nieuws naar buiten. Ondanks ontkenningen gaat Harry van den Ham aan de slag als assistent bij FC Utrecht. Al weken was de trainer de gewenste kandidaat voor de Utrechtse clubleiding. Met zijn ervaring moet hij Alflen als beginnend hoofdcoach gaan steunen. “Wij bedanken Harry voor de prestaties die hij met het team heeft geleverd en wensen hem veel succes bij FC Utrecht,” reageert Ad Heijsman op de clubwebsite.

Hieronder staat een overzicht van de clubs in de Eredivisie (boven) en de Jupiler League (onder). 

Door Jessy de Cooker en Vera Boonman