‘Kijk mijn straat’ is dit jaar het thema van de nationale Fotoweek. De Tilburgse fotografe Marieke Plasier besloot om niet de mensen, maar juist de dieren uit haar straat op de foto te zetten. Vanaf vrijdag zijn de verschillende honden, katten en konijnen te bewonderen.

Een soort boekenweek maar dan voor de fotografie, dat is de Fotoweek. De week is bedoeld om mensen bewuster, anders en beter naar fotografie te laten kijken. Dit jaar wordt-ie voor de derde keer georganiseerd. Het thema dit jaar, ‘Kijk mijn straat’, wordt in elke provincie anders belicht.

Veel fotografen stellen de cultuur van hun straat of de gezinnen die er wonen centraal in hun fotoserie. Marieke Plasier, vertegenwoordigster van Noord-Brabant, doet het heel anders. Zij heeft ervoor gekozen om huisdieren te fotograferen.

En dat doet ze niet zomaar. Marieke: “Ik wilde de diversiteit van onze straat laten zien door middel van het portretteren van de huisdieren. Want een huisdier vertelt iets over het baasje en het baasje vertelt iets over de straat.”

“De mensen die zie je wel op straat lopen. Maar de huisdieren blijven meestal achter slot en grendel. Zij zijn ook een onderdeel van de straat. Zij mogen ook gezien worden”, vindt Marieke.

Men & Pussy

Het is niet de eerste keer dat Marieke huisdieren fotografeert. Voor haar fotoboek ‘Men & Pussy’ zette ze al verschillende mannen met hun kat op de foto. “Ik houd gewoon heel erg van dieren. Ik ben er mee opgegroeid.” Marieke heeft zelf twee katten, één staat er ook op de foto. “De ander wilde niet”.

Toch zijn deze foto’s anders dan die van ‘Men & Pussy’. In deze reeks staan alleen de dieren op de foto. En dat vinden de baasjes helemaal niet erg. “De mensen waren juist opgelucht dat ze niet op de foto hoefden.”

Oud idee

Het is niet de eerste keer dat Marijke aan dit idee werkt. “Het bestond al heel lang. Ik heb het ooit ook al eerder op kleine schaal uitgevoerd. Toen woonde ik nog in een andere straat.”

De foto’s komen bij verschillende ondernemers in de Trouwlaan te hangen. En daar hebben de ondernemers zelf ook baat bij. Marieke: “Mensen zien zo’n foto hangen en denken ‘Hé, laat ik daar eens naar binnen gaan.’ Zo help je elkaar nog een beetje.”

De Fotoweek begint komende vrijdag 11 september en duurt tot en met 20 september.