Wanneer je ziek bent en naar het ziekenhuis moet, ga je ervanuit dat je de beste zorg ontvangt. Hoe ouder we zijn, hoe groter de kans op een slechtere gezondheid. Voor de senioren in Nederland is er een keurmerk, waaraan zij gelijk kunnen zien of een ziekenhuis seniorvriendelijk is of niet, namelijk het ‘Seniorvriendelijk Ziekenhuis’  keurmerk. Dit jaar hebben 55 van de 120 ziekenhuislocaties het keurmerk toegekend gekregen,waaronder het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), locatie TweeSteden, in Tilburg.

Een hele verbetering ten opzichte van de eerste uitreiking in 2013, waar toen maar 47 ziekenhuizen het keurmerk behaalden.Het keurmerk is in 2013 in het leven geroepen door ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG. De gezamenlijke ouderenbonden hebben het keurmerk bedacht, omdat uit diverse rapporten bleek dat gemiddeld de helft van de ouderen er als gevolg van een ziekenhuisopname op achteruit gaat, zo blijkt uit hun persbericht. “Ouderen vormen nu al de grootste groep patiënten, zeker 60%, en dit percentage zal alleen maar toenemen de komende jaren”, aldus Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO.

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

De opa’s en oma’s in Tilburg hoeven zich geen zorgen te maken. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), locatie TweeSteden, heeft voor de tweede keer het keurmerk in ontvangst mogen nemen. De ouderen kunnen dus met een gerust hart opgenomen worden in het Tilburgse ziekenhuis. “De locatie Tweesteden heeft ‘de ouder wordende mens’ als speerpunt. Daar werken we hard voor. Het keurmerk laat zien dat we voldoen aan de gestelde eisen, maar er is altijd ruimte voor verbetering”, aldus Wim Pleunis, woordvoerder van het ETZ. “De locatie St. Elisabeth had destijds nog geen consultatieteam geriatrie, waardoor deze locatie nog niet in aanmerking kwam voor het keurmerk. De volgende keer doen we met allebei de locaties mee.
“Er zijn veel verschillende keurmerken in Nederland. Wij doen ons best om er zoveel mogelijk te halen. Ook het ‘Seniorvriendelijk Ziekenhuis’ keurmerk is fijn om te hebben. Wij willen als ziekenhuis graag seniorvriendelijk zijn en dat is nu onderbouwd! Ook hebben we als eerste in Nederland weer het NIAZ-accreditatie ontvangen, waar we ook zeer trots op zijn”, aldus Wim Pleunis.

Wim Pleunis, woordvoerder ETZ
Wim Pleunis, woordvoerder ETZ

Noodzaak of algemene verwachting?

De vraag is nu eigenlijk: is dit keurmerk echt een noodzaak voor betere zorg of moeten we dat elk ziekenhuis de beste zorg biedt aan ouderen?
De ouderenorganisaties willen in ieder geval met het keurmerk ziekenhuizen prikkelen om extra maatregelen te treffen, die er voor kunnen zorgen dat ook ouderen profijt hebben van een ziekenhuisopname.

Als het aan mevrouw van Damme (86, Tilburg) ligt, maakt het keurmerk vrij weinig uit: “Ik kies mijn ziekenhuis niet uit op een keurmerk. Meneer van der Veen (75, Tilburg) kende het keurmerk al wel: “Vorige keer haalden ze het keurmerk ook en deze keer ook. Ik ben erg tevreden met het ziekenhuis, ook vanwege het keurmerk.

Benieuwd naar de uitslagen van het EZT? Of van een ziekenhuis bij jou in de buurt? Klik dan hier!