Door Myrthe van der Putten

TILBURG – Vloggers, het nieuwste fenomeen waar jongeren van dromen om hun geld mee te verdienen. Dit was ook de droom van de 24-jarige Zweedse Felix Kjellberg, alias Pewdiepie. Inmiddels heeft hij al 39,1 miljoen abonnees op YouTube en verdient hij nu jaarlijks 6,7 miljoen euro. Gisteren maakte hij via zijn Twitter-account bekend dat hij inmiddels op de 10 miljard views zit. Dit zijn meer dan Taylor Swift op dit moment heeft.

Kjellberg maakt video’s van zichzelf als hij aan het gamen is. Hij zorgt dat het leuk blijft door rare stemmetjes op te zetten en zich niet te schamen voor zijn hoge gilletje als hij ergens van schrikt. Niet iedereen is gediend van deze manier van geld verdienen. De reacties van de Zweedse krant Expressen konden niet achterblijven. Met je hobby geld verdienen en dan ook nog zo schreeuwerig, dat kon natuurlijk niet volgens de krant.

https://twitter.com/pewdiepie/status/640584442235494400

In Nederland hebben we anno 2015 ook een hoop vloggers; we hebben Enzo Knol, Dylan Haegens, Thijs Molendijk en nog veel meer. Ook Mark Hoekx heeft 2 succesvolle kanalen op YouTube met 246 duizend abonnees. Naar eigen zeggen maakt Hoekx entertainment video’s die over van alles en nog wat gaan, dus niet over een onderwerp.

Hoekx heeft zelf geen ambities om internationaal bekend te worden. “Anders was ik wel in Engeland begonnen. Het is nu mijn baan geworden, maar het voelt als een hobby.” Wel verdient Hoekx aan YouTube. Hoeveel dat is wil hij niet kwijt. “Je gaat toch ook niet aan de koningin vragen hoeveel zij verdient.” Wel zegt Hoekx dat hij genoeg verdient om van te leven en leuke dingen van te doen. “Ik hoef geen extra baan te nemen”, aldus Hoekx. Zowel Hoekx als Kjellberg verdienen geld via YouTube door middel van advertenties die voor of tijdens de video worden afgespeeld.

Hoekx denkt dat Pewdiepie aan zoveel volgers komt omdat hij content maakt die makkelijk wegkijkt. Hoekx: “Je hebt geen hersens nodig om het te kijken. Er zit ook geen verhaallijn in, je kunt dus op elk tijdstip van de video instappen.” Dit is misschien ook wel het succes van de video’s van Pewdiepie. Niet nadenken, filmpje aanzetten en achterover gaan zitten.

Mark Hoekx in een video met veel views