Foto bron: Risastla

Cultuurverschillen binnen de voetbalwereld zorgen voor lastige situaties. De Iraanse voetballer Ashkan Dejagah wordt hoogstwaarschijnlijk geschorst bij de nationale voetbalploeg van Iran wegens zijn tatoeages. Irakees en voetballer Aus Salim snapt deze maatregel wel.

De cultuurverschillen binnen de voetbalwereld zijn enorm. Maar je merkt het pas echt als je als voetballer geschorst wordt vanwege je tatoeages. “De cultuur in landen als Iran en Irak is zo anders dan de westerse landen dat ik niet gek opkijk van een schorsing”, zegt Aus  Salim. De Iraanse cultuur staat niet toe dat je iets aan je lichaam verandert. “De cultuur zegt dat je puur moet doodgaan. Dus geen tatoeages, geen oorbellen of blauw haar”, vertelt Aus. Volgens Aus had  Ashkan Dejagah kunnen weten dat dit het gevolg was. “Tatoeages worden namelijk snel geassocieerd met criminaliteit in deze cultuur.”

De woordvoerster van Willem ll ziet dit in het Nederlands voetbal niet zo snel gebeuren. “Voetballers mogen laten tatoeëren wat ze zelf willen. Kwetsende of beledigende tatoeages willen we natuurlijk niet hebben, maar tegenwoordig hebben veel topsporters tatoeages en wordt het in Europa meer geaccepteerd”, vertelt ze.

Naast  tatoeages zijn er nog veel meer cultuurverschillen binnen de voetbalwereld. Zo doen islamitische topsporters ook gewoon mee aan de ramadan. “Als je volgens het geloof een ‘goede’ moslim bent, doe je ook als topvoetballer mee aan de ramadan”, zegt Aus. Voor deze voetballers is wel een speciaal programma opgesteld in deze periode. KNVB woordvoerder laat het volgende weten: “Er wordt tijdens de ramadan rekening gehouden met de fysieke prestaties van de spelers. Zo krijgen ze bijvoorbeeld minder zware trainingen.”

In Nederland is de impact van cultuurverschillen in de voetbalwereld niet zo groot. “We hebben spelers uit Nederland, Griekenland, Brazilië en ga zo maar door. We behandelen iedereen op dezelfde manier en dat hoort denk ik ook in de Nederlandse cultuur”, vertelt de woordvoerder van Willem ll.