Het staat vast: volgend jaar zullen er zeven gevangenissen mee gaan doen aan een onderzoek om agressie in de cel te verminderen. Dit weten ze alleen zelf nog niet. Het betreft twee jeugdgevangenissen en vijf penitentiaire inrichtingen verspreid door Nederland.

Door Sanne de Viet

De gedetineerden krijgen in 2016 een gezondere voeding. Dit om geweld en andere incidenten te voorkomen. Uit een eerder onderzoek is namelijk gebleken, dat door deze verandering ze meer mineralen, vetzuren en vitamines binnen krijgen, die moeten leiden tot vermindering van agressief gedrag.

Verbazing
De desbetreffende gevangenissen, gelegen in Middelburg, de Achterhoek, Hoorn, Arnhem, Scheveningen, Veenhuizen en Spijkenisse, weten er echter nog niets vanaf. “Daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Dit is hele nieuwe informatie”, zegt de verbaasde Anne Rijnen, communicatiemedewerkster van jeugdgevangenis Hartelborgt.

Slechte interactie
“Dat is gewoon een kwestie van slecht, of helemaal niet communiceren”, reageert Lodewijk Dekking, persvoorlichter van het ministerie van Veiligheid en Justitie, op het feit dat geen enkele gevangenis weet dat zij mee gaat doen aan het onderzoek. “Wij hebben hier niets mee te maken. Het ligt helemaal aan hoe het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) het aanpakt en het aan de gevangenissen laat weten”, aldus Dekking.