Het Rode Kruis komt met een nieuw project genaamd ‘laat ons niet kiezen’ omdat vluchtelingen die niet uit het Midden-Oosten komen nu worden vergeten. Volgens het Rode Kruis houdt Europa zich op dit moment alleen bezig met vluchtelingen afkomstig uit het Midden-Oosten.

‘’We willen dat er meer aandacht komt voor vluchtelingen die uit vergeten brandhaarden komen als Congo, Zuid-Soedan en Jemen’’, vertelt Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis. Volgens Stoffels komt de vele aandacht voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten door de afschuwelijke beelden die nu dagelijks in het nieuws worden uitgezonden zoals bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen.

Conflictgebieden
Door oorlogen in onder andere de Centraal Afrikaanse Republiek, Oekraïne en Jemen hebben gevechten tussen gewapende groeperingen ertoe geleid dat er miljoenen mensen op de vlucht zijn. Hieronder kan je zien waar de meeste vluchtelingen vandaan komen.

Oplossing
Mensen in deze conflictgebieden hebben geen geld om de oversteek te maken of te overleven en hebben dringend hulp nodig. Het Rode Kruis wil de mensen in de regio’s waar wordt gevochten plaatselijk hulp bieden. Stoffels: ‘’ Zo willen we voorkomen dat de vluchtelingen de levensgevaarlijke tocht naar Europa maken. De mensen kunnen dit niet betalen en ze hebben geen andere manier om te overleven dan daar de hulp te krijgen. ‘’ Er is 200 miljoen euro nodig om het probleem goed te kunnen aanpakken.