Het Eindhovense bedrijf Civolution heeft een Emmy Award gewonnen voor hun technologie om piraterij van films en TV tegen te gaan. Eén van de hoogst haalbare prijzen op het gebied van technologie, volgens directeur Alex Terpstra. De technologie is door de televisie- en filmindustrie, met name in Hollywood, met open armen ontvangen. 

Door een klein beetje informatie te verbergen in audio of video, zonder dat het te zien of te horen is, kan piraterij voor een groot deel voorkomen worden. “Watermerken noemen we dat”, legt Terpstra uit. “Als achteraf blijkt dat er piraterij heeft plaatsgevonden, kun je vanuit een ingevoerde code opmaken waar een probleem is ontstaan en waar de kopie is gemaakt.” De technologie wordt al jaren gebruikt in bioscoopsystemen. Tegenwoordig is de watermerktechniek ook bij de digitale televisie beland, zoals bij video on demand, streaming services of live content op sportkanalen.

The National Academy of Television, Arts & Science reikt jaarlijks creatieve en technische Emmy’s uit. Bij de technische awards buigt een comité zich over technologieën en ontwikkelingen die van groot belang zijn voor de televisie-industrie. “We hebben de afgelopen jaren veel mogen winnen, ook voor andere technologieën. Maar voor een relatief klein Nederlands bedrijf is dit echt uniek.”