Update: De actie van de politie gaat niet door. Het was de bedoeling dat de politie geen kleine boetes zou uitdelen. De boetes tot tweehonderd euro en twintig kilometer te hard rijden, werden niet geïncasseerd. De overheid zou met de actie miljoenen euro’s zijn misgelopen als deze was geslaagd.

Door: Mayoni Oosterhoff

Wie vrijdag in de auto stapt, hoeft niet extra op zijn kilometerteller te letten. De politie legt vanaf vrijdag de computerserver gedeeltelijk plat. Het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB) kan zo lage bekeuringen niet verwerken. Door deze actie zal de overheid veel geld mislopen. Het is nog niet duidelijk tot hoelang de actie duurt.

De politie beheert de server waar alle boetes binnenkomen. Door instellingen aan te passen, worden de snelheidsovertredingen en de lagere boetebedragen gefilterd uit de bestanden en dus niet doorgegeven aan de CJIB. Er kan zo geen proces-verbaal worden gemaakt voor de lage boetes en daarom ook geen geld worden geïnd.

Alle overtredingen die een boete van tweehonderd euro of lager zouden opleveren, worden nu niet gegeven. Maar dat betekent niet dat alle flitspalen buiten werking worden gesteld.

Woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland vindt het niet de goede manier van actie voeren. “De politie is zo niet bezig met de veiligheid in het verkeer wat echter wel de bedoeling is. Er zijn genoeg andere manieren waarop actie gevoerd kan worden voor een beter cao.”

De meeste weggebruikers houden zich netjes aan de regels, maar er zijn uitzonderingen volgens Stomphorst. “Er is een kleine groep mensen die altijd de grens op zoekt en net iets harder rijdt dan mag. Daar moet echt handhaving op. Het is dan niet slim om het handhavingsmiddel voor veiligheid in het verkeer stop te zetten. Doordat er nu geen lage boetes worden uitgedeeld stimuleer je juist die groep om zich niet aan de regels te houden. Ze kunnen gevaar veroorzaken voor mensen die zich wel goed gedragen in het verkeer en dat kan leiden tot meer ongelukken. 570 doden per jaar in het verkeer is een serieus onderwerp waar goede handhaving van de veiligheid bij hoort. Je moet niet onnodig mensenlevens op het spel gaan zetten.”

Woordvoerder Hans Schoones van politiebond ANPV zegt dat de actie publieksvriendelijk is. “Het zal heus niet onveiliger worden op de weg. Mensen die zich normaal aan de goede snelheid houden zullen nu niet ineens in overtreding gaan.”

Gevolgen van de actie

“We zijn in afwachting van de Minister. hij heeft aangekondigd dat hij het aan het bestuderen is en mogelijk in hoger beroep gaat. Maar daar hebben we nog niks van gehoord. Ze gaan het in ieder geval duidelijk voelen in hun portemonnee,” aldus Schoones. De actie gaat de overheid tussen de vijf duizend en één miljoen per dag kosten.

De politie beheert de server waar alle boetes binnenkomen. Door instellingen aan te passen worden de snelheidsovertredingen en de lagere boetebedragen gefilterd uit de bestanden en dus niet doorgegeven aan de CJIB. Er kan zo geen proces-verbaal worden gemaakt voor de lage boetes en daarom ook geen geld worden geïnd.

De politiebonden voeren al sinds maart actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Het voorstel van het kabinet over een loonsverhoging die ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioen zou zijn gebruikt en dat lopen ze dan mis. De afgelopen maanden zijn er al veel minder boetes uitgedeeld door de politie. Landelijk werden er tweehonderdduizend boetes minder verstuurd.