In Eindhoven wordt eind oktober Pand P geopend. Een theater waar amateurgemeenschappen terecht kunnen voor repetities en voorstellingen.

Op dit moment wordt er nog verbouwd in het pand dat al leeg staat sinds Plaza Futura twee jaar geleden vertrok naar Strijp S. “Naar verwachting opent Pand P eind oktober zijn deuren voor theaterliefhebbers”, vertelt Klaas Seelen, projectmanager marketing – ICT bij het Parktheater.

Initiatief
Pand P is een initiatief van drie partners: Het Nieuwe Theater, het Parktheater en Hetpaarddatvliegt, een jeugdtheatergezelschap. Seelen zegt hierover het volgende: “Dit project is een initiatief van drie partners en wordt niet gesubsidieerd door de gemeente. Wel zijn er afspraken gemaakt over ingroeihuur. De eerste drie jaar betalen we nog geen volle huurprijs, zodat we een goede start kunnen maken. Door de jaren heen zullen we een steeds groter percentage gaan betalen”.

Plek voor amateurgemeenschappen
Het Parktheater is zelf ook gevestigd in Eindhoven, maar is geen concurrent van Pand P. “Het is de bedoeling dat Pand P een plek wordt waar ook mensen uit de buurt terecht kunnen met bijvoorbeeld hun koor of amateurtheatergroep”, zegt Seelen. Ook andere amateurgemeenschappen uit de buurt kunnen terecht in Pand P voor repetities en voorstellingen. “Het verschil met het Parktheater is dat het voor amateurgroepen vaak te duur en te groot is. Eindhoven had behoefte aan iets kleinschaligs, dat was er niet. In het centrum van Eindhoven ontstond een gat rondom amateurtheater. Dat gat wordt nu opgevuld met Pand P.”