Door Myrthe van der Putten

TILBURG –Vandaag heeft Spotify een nieuwe site opgezet om te zien welke artiesten die nu doorgebroken zijn, jij voor het eerst hebt geluisterd. Ofterwijl, welke artiesten jij voor het eerst ‘ontdekt’ hebt. De naam van de nieuwe website is ‘Found Them First’.

Op de website kan je inloggen met je Spotify account en doorzoekt hij heel je geschiedenis. Als je veel top 40 nummers luistert, kun je er vanuit gaan dat je geen nieuwe artiesten hebt ontdekt. Als je toch nieuwe artiesten wilt ontdekken, staat er een lijstje voor je klaar met opkomende zangers en artiesten. Die kun je vervolgens luisteren via je eigen Spotify-account.

Bas Vermeulen is een student Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg die luistert altijd muziek via Spotify. “Het genre waar ik het meeste naar luister? Techno!” zegt Vermeulen vol overgave. Volgens Vermeulen zijn bijna alle techno dj’s onbekend. Dus de kans dat deze website zou zeggen dat hij iemand had ontdekt, was redelijk groot. “Alleen de vrienden die veel techno luisteren kennen ze vaak wel, maar mensen waar techno vrij onbekend voor is zullen ze niet kennen.”

Vermeulen luistert vaak naar onbekende muziek, door Spotify zelf: “Vaak als ik muziek aan het luisteren ben, stelt Spotify een lijstje met vergelijkbare artiesten voor me op. Dan kijk ik in die lijst of er vette nummers tussen zitten en dan zet ik ze in mijn afspeellijst.”

Dan is het moment van de waarheid aangebroken. Vermeulen gaat de test doen. Uiteindelijk klikt Vermeulen op ‘Find out’, de knop waarmee het allemaal begint. Helaas, hij heeft niemand ontdekt. Ondanks de vele onbekende artiesten die hij beluisterd.

Op de vraag of het iets toevoegt aan Spotify: “Als je alleen populaire muziek luistert, zal er niet heel veel uitkomen en vind je het misschien ook niet leuk. Maar als je naar andere genre’s luistert, is het wel leuk dat je een playlist krijgt met andere artiesten die je zou kunnen beluisteren. Vermeulen zou het zeker aanraden aan vrienden, als je geen nieuwe artiesten hebt ontdekt, dit toch kan doen via de voorgestelde nummers.

Mensen willen vaak de eerste en de beste zijn in allerlei dingen, zeker als ze er bij vrienden mee kunnen pronken. “Ze willen graag de eerste zijn omdat iedereen iets nieuws wil ontdekken. Daarom zal deze dienst denk ik wel populair worden. Dan kunnen ze zeggen dat ze die als eerste hebben gehoord als de artiest daarna erg beroemd is geworden, super cool,” vindt Vermeulen. Deze uitslag kun je ook delen op verschillende social media, dus er valt ook mee te pronken als je de eerste bent. Voor Vermeulen heeft hij niets om mee te pronken, een beetje teleurgesteld was hij wel.

Een leuke website, maar alleen voor de personen die waarde hechten aan de eerste zijn.