Schaak-boksen, modder duiken en extreem strijken. Onbekende en aparte sporten waar je weinig over hoort in de media, maar ze bestaan. In de rubriek Bizarre sporten gaat de nieuwsredactie op zoek naar de meest gekke en bijzondere sporten. Deze keer zoomen we in op Quidditch.

Op het eerste gezicht is het een beetje gek: veertien spelers die door elkaar over het veld rennen met een bezem tussen hun benen. De één rent achter een geel geklede speler aan, terwijl de andere zich een weg banen door de menigte van bezems om een bal door een hoepel te gooien. Quidditch, ook wel bekend als zwerkbal in de Nederlandse taal, is een sport met een hoog fun-gehalte en verschillende elementen van trefbal, handbal en rugby.

In Engeland, Frankrijk en België wordt deze sport al langer beoefend, maar sinds september 2014 heeft Nederland haar eigen Quidditch sportvereniging; Muggle Quidditch Nederland. Momenteel zijn er vier teams actief door heel Nederland en met een vijfde team op komst telt Nederland ongeveer vijftig spelers.

Het Spel

Aan beide zijdes van het veld staan drie hoops – palen met een hoepel erop. Het doel van de teams is om de quaffle (een licht opgeblazen volleybal) door de hoops te gooien en punten te scoren. Als een team de snitch (een tennisbal in een sok, vastgemaakt aan een het geel geklede speler) weet te pakken, winnen zij. Ondertussen proberen twee beaters het andere team af te gooien met bludgers (een trefbal ).

Jerona van der Gevel (26), voorzitter van MQN, is één van de eerste Quidditch spelers in Nederland. “Ik heb zelf voor de North Sea Nargles uit Amsterdam/Leiden  gespeeld. Omdat ik nu bezig ben met het opzetten van een team in Rotterdam heb ik zelf niet veel tijd om te trainen. Naast het komende team in Rotterdam hebben we sinds afgelopen zomer ook een nationaal team. Hiermee zijn wij afgelopen EK 9e geworden van de twaalf deelnemende teams. Het nationale team bestaat uit dertien spelers.

Community

Het lastige van het opstellen van zo’n team is de cultuur in Nederland. “In Engeland is Quidditch erg populair. Door de cultuurverschillen  is het moeilijk om Quidditch in Nederland naar diezelfde hoogte te tillen”, geeft Van der Gevel aan , “Nederland is een nuchter volk en laat zich niet snel verleiden tot het spelen van een spel, dat is gebaseerd op een fictief boek. Terwijl Engelsen zich helemaal kunnen verliezen in het spel”.

Je moet tactisch nadenken en snel bewegen.

“Toch is dat juist een van de vele leuke elementen van het spel”, vindt Van der Gevel. “Wat mij vooral aantrok aan de sport was de diversiteit en de mensen, community, die erbij horen”. “De community is klein, maar daardoor wel heel hecht”, laat Nick van Klaveren weten op de website van MQN. Hij speelt sinds mei vorig jaar bij het team van Wageningen. “Je kunt je uitsloven zonder dat het onvriendelijk wordt”.

Jerona heeft Nick via Facebook ontmoet. “Net als de rest in de organisatie van MQN en andere Quidditch spelers. We wonen allemaal verspreid door Nederland en we hebben daarom veel contact via het internet”, beaamt Van der Gevel, “veel mensen vermoeden dat wij selectief zijn in het gezelschap dat we kiezen, terwijl iedereen welkom is bij Quidditch”!