TILBURG – Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, heeft besloten dat Russische lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (lhbt’s) makkelijker asiel te geven. In Rusland is hun situatie verslechterd en Nederland zal daarom soepeler omgaan met hun asielaanvraag.

In Rusland worden lhbt’ers onder andere gediscrimineerd en mishandeld op straat. Daarom proberen ze te vluchten. Voorheen moesten lhbt’ers eerst bescherming gevraagd hebben aan de Russische autoriteiten voordat ze vluchtten. Nu is dat niet meer nodig. Dit betekent niet dat iedere lhbt’er makkelijk asiel kan krijgen. Ze moeten nog altijd aantonen dat ze vrezen voor vervolging in Rusland.

Naomi Misseyer, PR-manager van Vitruvian, studentenvereniging voor LHBT’ers in Tilburg, denkt dat het niet tot een te soepel beleid leidt. Ze ziet het slechts als een aanpassing die nodig is om te voorkomen dat asielzoekers onterecht afgewezen worden. ‘’Wij vrezen dan ook niet dat deze versoepeling meer LHBT’ers uit Rusland aan zal trekken of dat het te makkelijk zal worden om op basis van deze grond asiel aan te vragen’’, zegt Misseyer.

Sinds 2013 is er een wet in Rusland die verbiedt om niet-traditionele relaties onder de aandacht te brengen aan minderjarigen. Volgens Dijkhoff is het antihomo-gevoel onder de bevolking extra aangewakkerd.