Tilburg – Nadat Turkije zondag Nederland met 3-0 Nederland versloeg, gingen Turken in Tilburg massaal toeterend de straten op. “Nederlanders gaan na een overwinning de kroeg in, wij Turken springen in de auto en zijn zo luid mogelijk”, zegt Deniz Adams, Turkse voetbalfan uit Tilburg.

Op de Hart van Brabantlaan en Heuvelring in Tilburg reden zondagavond na de Europese kwalificatiewedstrijd massaal  auto’s vol luidruchtige Turken. Door kabaal werd naar Turkse gewoonte euforie geuit. “Dit is voor ons normaal”, zegt Adams. “In Turkije zijn er vaak na belangrijke sportwedstrijden kilometers lange rijen auto’s bepakt met feestende fans. Vroeger werd dit gedaan op festiviteiten als bruiloften en volksfeesten. Zo is het doorgevloeid naar sport. Het hoort bij onze cultuur.”

Adams krijgt vragen van Nederlanders of deze acties bedoeld zijn om met hen te spotten. Dit is volgens de Nederlandse Turk een misconceptie. “Het toeteren is op geen enkele manier een belediging naar Nederlanders. Als we tegen andere teams spelen, doen wij precies hetzelfde.”

Zondag 11 oktober speelt Turkije tegen pouleleider Ijsland. Adams is er klaar voor om bij winst weer de straten op te gaan.” Ik denk dat we Ijsland gaan verslaan. Reken er dan maar op dat de Turken weer de straten op gaan. En ik sluit mij daar bij aan.”