BEST- Het is dé filmtrend van deze zomer: films kijken in de buitenlucht. Op verschillende plekken door heel Nederland werden dit jaar op zwoele zomeravonden openluchtbioscopen gehouden. Beachclub Sunrise in Best organiseerde woensdag 9 september de ‘strandfilm’. Op het strand kon, liggend in een luxe ligbed, gekeken worden naar Forrest Gump op een groot scherm.

Het scherm gaat op zwart, de muziek stopt en het geroezemoes in de zaal houdt op. Het logo van Paramount Pictures verschijnt op het scherm. Deze beschrijving zou van elke willekeurige bioscoop kunnen zijn. Toch is deze beschrijving van een hele speciale bioscoop. Want waar in Nederland kun je liggend naar een film kijken en tegelijkertijd van de ondergaande zon genieten?

In Aquabest kan dat. De ‘zaal’ is in dit geval het strand achter Beachclub Sunrise. Aan het meer staan zo’n 100 luxe ligbedden opgesteld. Bijna 70 man kijkt naar Forrest Gump terwijl ze – uiteraard – genieten van een beker popcorn.

Het is woensdag 9 september en de derde en laatste editie van het outdoor cinema event ‘Strandfilm’ is begonnen. “We wilden iets bieden met een unieke ervaring. Want buitenbioscopen zie je natuurlijk wel meer, maar wij hebben iets speciaals: een strand! De naam ‘Strandfilm’ was dan ook snel bedacht”, vertelt Carmen van den Berg, marketing adviseur bij Beachclub Sunrise.

Uitverkocht

Op 5 augustus werd de eerste editie gehouden. Toen kon er naar Pulp Fiction gekeken worden en de 26ste augustus werd Intouchables vertoond. De films zijn bewust gekozen. Van den Berg: “We keken naar films die in de top 250 van IMDB staan en die wij zelf leuk vonden. Ze moesten ook een groot publiek trekken.”

De vorige edities trokken beide 150 man en waren daarmee uitverkocht. De editie van woensdag was dit niet. “Dat hadden we van tevoren al gedacht. Daarom hebben deze film ook een kleiner strand geplaatst”, legt Van den Berg uit.

Normaal is de Beachclub een restaurant en worden er bedrijfsfeestjes en bruiloften georganiseerd. Op het strand liggen in de zomer mensen van de zon te genieten en er worden ook verschillende festivals, zoals Lakedance, Supersized Kingsday en Extrema Outdoor gehouden.

Uitgesteld

‘Pauze’ verschijnt er groot op het scherm. Mensen staan op om even naar de wc te gaan of om even warm te worden. Het is nogal frisjes op de het strand. De jas wordt dichtgeritst en mensen kruipen dicht tegen elkaar aan onder hun dekentje.

In juni werden de drie filmdatums bekend gemaakt en met het weer kon dus ook geen rekening gehouden worden. De eerste editie zou eigenlijk ook een week eerder worden gehouden. “Die hebben we moeten verplaatsen. Het weer was toen gewoon te slecht. En de week erna hadden we geluk; toen scheen de zon volop en was lekker warm”, vertelt Van den Berg.

Toch zijn ze niet afhankelijk van het weer. “De apparatuur kan tegen regen en wind. Voor de mensen hebben we dekentjes tegen de kou en als het zou regenen dan lagen er poncho’s klaar.”

Ideaal film kijken

Ook het eten en drinken is anders geregeld bij de Strandfilm. Als je tijdens de film dorst of ‘lekkere trek’ hebt, steek je je hand in de lucht. Een ober komt dan je bestelling opnemen en vervolgens komt hij je kop thee of je schaal bitterballen naar je ligbed brengen.

Veel vriendinnen zien de Strandfilm als het ideale avondje uit. Zo ook Mariël en Lenneke uit Best. “We vonden het een heel leuk idee om een film te kijken op een strandbed aan het water”, zegt Lenneke. “Het is weer eens wat anders”, voegt Mariël eraan toe.

Sander en Lieke uit Goirle komen niet alleen voor de beleving. “We hadden Forrest Gump nog nooit gezien en om hem dan op zo’n manier te mogen kijken, is natuurlijk heel leuk”, vertelt Sander. “ Het is ideaal film kijken”, vindt Lieke.

Volgend jaar

Op de vraag of er volgend jaar weer een Strandfilm komt antwoordt Van den Berg: “Ik gok van wel. We vinden het heel leuk om zoiets te organiseren. Maar of we volgend jaar weer een strandfilm doen weet ik nog niet. Misschien is er dan wel een nieuwe trend.”

De filmgangers komen langzaamaan onder hun dekentje uit. De popcornkruimels worden van de broek afgeveegd en het laatste drankje wordt gedronken aan de bar.