De meerderheid in de Tweede Kamer wil IS-doelen in Syrië met F16’s gaan bombarderen. Onder andere de VVD en de ChristenUnie zijn hier voor, maar de PvdA, D66 en Minister Koenders zien dit niet zitten.

Gisteren stelde de VVD voor in de Kamer om niet langer te wachten en nu ook Syrië aan te vallen. Samen met de PVV, SGP, CDA, ChristenUnie, de fractie Bontes-Van Klaveren en de éénmansfracties Houwers en Van Vliet zijn ze nu voor deze aanpak. Hermen Vreugdenhil, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP Statenfractie in Noord-Brabant, vindt militair ingrijpen niet de goede oplossing, maar vindt ook dat je niet moet wegkijken van de ellende in de wereld. Vreugdenhil: ‘’Je moet waar het nodig is ingrijpen. Nederland moet de verantwoordelijkheid nemen om daar een veilige situatie te creëren. Dit willen we doen door militair in te grijpen.’’

Tegenstanders
Niet iedereen is hier blij mee. Partijen als PvdA, GroenLinks, D66 en Minister Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, zijn het hier niet mee eens. Jeroen Hageman, fractievoorzitter van D66 Statenfractie in Noord-Brabant, zegt: ‘’Een probleem oplossen door mensen te doden is te makkelijk. Je moet het oplossen door naar de diplomatie te kijken.’’ Hageman meldt dat de belangentegenstellingen waarbij allerlei partijen betrokken zijn, aangepakt moet worden om het conflict te kunnen beëindigen.

Actie
Tot nu toe bombarderen Nederlandse F16’s alleen doelen in Irak. Het is nog niet duidelijk wanneer Nederlandse F16’s richting Syrië stuurt. Vreugdenhil: ‘’Nederland gaat niet op eigen houtje opereren, dit doen ze met andere NAVO-lidstaten. We moeten wel snel actie nemen gezien de situatie.’’