Ik verhoog het tempo, bezwete hoofden, grote ogen, ik ga lekker. Steeds vaker is niet alleen drank, maar ook drugs een vaste bezoeker op festivals. Daar is veel over te zeggen, van strengere drugscontroles tot de petitie ‘1 pil te veel maakt geen crimineel’.

Drugscontroles

Uit onderzoek van Jellinek is gebleken dat drugs erg populair zijn op festivals, dus ook dit seizoen waren er weer een hoop drugscontroles. Je krijgt al snel een boete als je in bezit bent van drugs en daar blijft het niet bij. Na het betalen van het bedrag heb je ook meteen een strafblad ‘in the pocket’. Want de boete betalen betekent schuld bekennen. Er wordt veel kritiek gegeven op deze maatregelen. Zo staan er bijvoorbeeld advocaten klaar om de ‘verdachten’ te infomeren over hun rechten.

Niet altijd zijn de drugscontroles een succes. Bij het Belgische festival Pukkelpop was er voor de 20 betrapte festivalgangers de mogelijkheid om meteen de boete met pin te betalen. Alleen deed het systeem het niet meer waardoor de boete niet betaald kon worden, meldt de Belgische krant De Standaard.

Dit weerhoudt Kim (22) er niet van om toch MDMA of XTC mee te nemen. “Ik vind drugs op een festival gewoon erg fijn, veel fijner dan drank. Als je drugs gebruikt blijf je nog wel helder en je voelt zo veel meer extra sfeer en liefde.” Toch kan Kim ook nog wel zonder drugs te gebruiken naar een festival: “Het is niet dat ik altijd strak sta, feesten gaat ook prima zonder. Ook gebruik ik het altijd verantwoordelijk, ik laat bijna altijd mijn drugs testen en koop het direct bij de ‘fabriek’.” Kim is niet bang om een boete te krijgen voor het in bezit zijn van drugs: “Ik verstop het sowieso altijd goed, in mijn BH bijvoorbeeld. Ook zorg ik dat ik niet te veel bij me heb, zodat als ze het vinden, er nog steeds niet zo veel aan de hand is.”

Petitie

Het programma Spuiten en Slikken van BNN is vorige jaar oktober een petitie gestart: ‘1 pil maakt nog geen crimineel’, wat in houdt dat je met een kleine hoeveelheid drugs in bezit geen strafblad hoort te krijgen. Een strafblad kan voor jongeren voor problemen zorgen als ze een verklaring omtrent gedrag (VOG) willen. De petitie had al snel meer dan 40.000 handtekeningen en is toen naar de tweede kamer gegaan voor een plenair debat. De Spuiten en Slikken-presentator vertelt in maart aan SLAM!FM dat ze mensen er zeker niet toe willen aanzetten om drugs te gebruiken. ”Maar wat je ook doet, doe het verstandig”, aldus Tim Hofman. Ook vertelt hij in RTL Late Night dat hij voor is als het gaat om testen van drugs op festivals. “In Portugal kun je je drugs direct laten testen. Ze testen of je LSD, XTC of andere pillen goed zijn. Daarmee haal je het uit die luwte. Hierdoor zie je bijvoorbeeld of je LSD sterk is en kan je bewust wat minder nemen. Veel verantwoordelijker dus.”

Drugsgevaar

Toch is het drugsgebruik vaak niet zo onschuldig als het lijkt, zo blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL over drugsgerelateerde SEH-behandelingen. Omdat het op festivals vaak in combinatie wordt genomen met alcohol zijn de risico’s van de drugs groter. Ook lijkt door het alcoholgebruik de drugs minder sterk, terwijl het in je lichaam dezelfde schade aanricht. Niet te vergeten dat je snel door de combinatie van drugs, weinig drinken en de drukte kunt uitdrogen. Ook verdubbelt het aantal ‘partypeople’ dat een bezoekje moet nemen aan de EHBO. Staatssecretaris Van Rijn geeft als reactie op een rapport van het Trimbos-instituut over het drugsgebruik:  “Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe. Prik de ballon door als iemand in je omgeving luchtig doet over ‘een pilletje’.” Ook blijkt Van Rijn het drugsgebruik niet tegen te willen gaan via nog meer controles: “We kunnen niet achter elke gebruiker een politieagent of een hulpverlener zetten. We moeten het hebben van kennis en verstand”

Het drugsbeleid op de festivals blijft streng, ondanks de tegengeluiden. Maar of het uiteindelijk helpt is nog niet zeker. Rapper Lil’Kleine zou zeggen: “Alle tieners zeggen toch wel ja tegen MDMA.”

*De naam Kim is een Pseudoniem