Door: Manon van Maurik

De tribune van voetbalclub RKSV in Schijndel loopt al aardig vol. Vandaag vindt hier namelijk de tweede oefenwedstrijd plaats tussen Oranje en Kroatië onder de zestien. Ouders, scouts en KNVB-leden zoeken hun plekje rondom het veld. De druk voor Oranje is hoog na het gelijkspel tegen hetzelfde Kroatië vorige week. Je voelt de spanning van de spelers – vandaag moeten ze knallen.

Netjes in blouse en colbertje gekleed, spreekt de vader van Sven zijn zoon nog even goede moed in. Samen met zijn teammaatjes bewandelt hij vervolgens het gevreesde voetbalveld. Even een rondje rennen en rek- en strekoefeningen voordat het tijd is voor het volkslied. Kroatië mag beginnen en met hun handen op hun rug zingen ze luidkeels het liedje mee. Natuurlijk zit de hele tribune te wachten op ons eigen Wilhelmus en de armen worden om elkaars schouders geslagen.

De scheidsrechter fluit op zijn fluitje en het is begonnen. Nederland zet meteen veel druk en de verwachtingen zijn hoog. Er wordt geschreeuwd langs de zijlijn met onverstaanbare aanwijzingen van de Oranje coach Edwin Petersen. Het spel is goed op gang, de bal is grotendeels aan de voeten van onze jonge oranjehelden. Na vier minuten slaat dit goede gevoel echter om. De spits van Sparta Rotterdam, Abdul, krijgt plotseling rood en kan het veld verlaten. “Abdul zegt dat hij werd geknepen door een Kroaat en sloeg daarom van zich af”, vertelt steward Pierre van Gogh. Deze actie is helaas door veel toeschouwers gemist. “Het blijft toch jammer dat je nu geen herhaling krijgt te zien. Ik heb de rode kaart helemaal niet gezien”, zegt een toeschouwer. Abdul verlaat aangeslagen het veld. Met zijn shirt voor zijn ogen om de tranen te bedekken wordt hij door twee begeleiders naar de kleedkamer gebracht. Jong oranje speelt verder met tien man sterk. Ze laten zich echter niet uit het veld slaan en de druk blijft hoog. Dat resulteerde zelfs nog in een aantal grote kansen voor Oranje. Helaas blijft het scorebord op 0-0 staan. Het fluitje is weer te horen. Het is rust.

Enigszins teleurgesteld druipen de toeschouwers de kantine in. Om de sfeer goed te houden knalt zanger Gers Pardoel uit de speakers. Met een broodje kroket en een kopje koffie wordt de eerste helft aan de statafels besproken. Na een kwartiertje zoekt iedereen met meer hoop voor de tweede helft zijn plekje op de tribune weer op. Het startsein is gegeven. De persoon die de hele tijd trouw op zijn plekje staat is steward Pierre van Gogh. Naast zijn functie als steward traint hij ook de F-categorie en staat hij in het veld als scheidsrechter. Een echte RKSV Schijndel fan dus. “De KNVB is heel enthousiast over ons sportveld en hebben al meerdere wedstrijden hier georganiseerd voor Jong Oranje. Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, vertelt Pierre.

De wedstrijd levert verder geen spannende momenten meer op. Het team van Kroatië speelt afwachtend en zet weinig druk. Met een eindstand van 0-0 is deze oefenwedstrijd dan ook tot een einde gekomen. De spelers van Oranje verlaten met gebogen hoofden het veld en vluchten het kleedlokaal in. “Er was niet veel inbreng in de aanval. We hadden meer naar voren moeten kijken en meer bezetting voor de goal moeten hebben. Dan hadden we misschien ook gescoord en dat was leuk geweest voor de wedstrijd. Het was het allemaal net niet”, vertelt aanvoerder Sven Botman.

De toeschouwers drinken nog een biertje aan de bar en druipen langzaam af. De spelers van Kroatië zoeken hun plekje in de spelersbus ook weer op en gaan huiswaarts. Het was niet het resultaat waar Oranje op had gehoopt, ook al was het maar een oefenwedstrijd.


Door: Kylian Slenter