Het gebruik van botox wordt in het tv-programma ‘Sophie In de Kreukels’ door Sophie Hilbrand flink onder de loep genomen. Ze spreekt BN’ers over het gebruik van botox en fillers en gaat bij klinieken langs om erover te praten met artsen. De leeftijd van de gebruikers wordt steeds lager. In de aflevering van afgelopen dinsdag zat een meisje van 19 jaar oud die al het nodige had laten doen. Waarom beginnen we hier al zo vroeg mee en zijn we zo tegen onze rimpels? Mogen we niet ouder worden? Botoxgebruiker Julia (26) uit Eindhoven vertelt hierover.

Botox-party
Ze was net 26 toen ze voor het eerst fillers in haar bovenlip liet spuiten. “Ik vond altijd al dat ik een te dunne bovenlip had vergeleken met mijn onderlip. Ik was altijd al gefascineerd door de lippen van Sylvia Geersen, die heeft zulke mooie volle lippen. Ik heb het met lipgloss geprobeerd na te bootsen maar, hoe duur ook, dat werkt natuurlijk niet.” Toen ze in een vriendinnengroep kwam waarin het heel normaal leek om iets aan je uiterlijk te laten doen, volgde Julia vanzelf. “Mijn vriendinnen hebben gewoon botox-party’s thuis, daar komt een cosmetisch arts en hij behandelt iedereen. Ik had er natuurlijk al over nagedacht dus op een gegeven moment deed ik gewoon mee.”

Vriendinnending
Julia denkt wel dat het een dingetje onder vriendinnen is. Als er iemand mee begint, volgt de rest vanzelf. “Ik heb nog een andere vriendinnengroep en zij zijn er helemaal niet mee bezig. Ze zijn er zelfs een beetje op tegen. In eerste instantie heb ik hun ook niks verteld.” Inmiddels heeft ze haar lippen al vier keer laten vullen en heeft ze botox in haar frons laten spuiten. Toen Julia het toch opbiechtte, waren haar vriendinnen verbaasd: “Ze verwachtten het niet van mij, ze vinden het toch meer iets voor stereotypes met een ‘duckface’. Ik vind niet dat ik dat nu heb.” Inmiddels spreken Julia en de meiden er heel makkelijk over: “Onder vriendinnen praten we er nu wel gewoon over, maar het is niet zo dat we tegen elkaar zeggen: ‘Hey, zou je niet eens wat aan die rimpel van je doen!’”

Gladgestreken gezichten
In ‘Sophie in de Kreukels’ vraagt de presentatrice zich ook af waarom er zo’n taboe rust op het onderwerp. Op de rode loper van twee premières vraagt ze verschillende BN’ers of ze botox gebruiken. Tot ieders grote verbazing ontkennen de vrouwen met de meest gladgestreken gezichten dit het hardst. Julia denkt dat dit komt omdat mensen bang zijn geassocieerd te worden met stereotypes als Marijke Helwegen. “Mensen willen toch van nature een jonge huid houden. Het is natuurlijk niet zo leuk als je pas mooi gevonden wordt nadat je daar wat hulp bij hebt gekregen van een plastisch chirurg.”

Diepe groef
Mogen we dan niet ouder worden? Zijn we bang dat we er niet meer toe doen als het allemaal wat gaat hangen? Julia vertelt: “Ik word er niet knapper op als ik rimpels krijg, het gevolg daarvan is dat ik minder aantrekkelijk gevonden wordt. Ik ben vrijgezel en wil uiteindelijk ook gewoon een vent”, lacht ze. “Nee zonder grappen, misschien ben ik wel bang om ouder te worden. Het is zo definitief. Als het eenmaal is gebeurd kan ik mijn jeugdigheid niet terughalen, nu kan ik het nog wel even uitstellen.”

Volgens Julia en andere botoxgebruikers kun je er maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen, na je 25e. Ze vervolgt: “Ik zag dat mijn frons-rimpel dieper werd. Bij mijn moeder is die groef echt al diep, dat wil ik voor zijn. Als ik ermee wacht, heb ik niet genoeg aan botox alleen, dan moet ik het ook echt gaan opvullen. Ik wil mijn verouderingsproces vertragen.”

Streven naar perfectie
Laat de jeugd zich teveel leiden door de maatschappelijke norm over het ideaalbeeld? Julia denkt van wel: “Het is toch een soort van streven naar perfectie. Als ik minder om mijn uiterlijk gaf, had ik het niet gedaan. Het is begonnen uit onzekerheid, omdat de mensen om mij heen veel bezig waren met het uiterlijk. Daar heb ik me wel door laten meeslepen.” Toch heeft ze er zeker geen spijt van: “Ik voel me zekerder dan voorheen. En dat straal ik ook uit. Als je een eerste ontmoeting hebt met iemand en je ziet er fris en verzorgd uit, laat je een betere indruk achter dan wanneer je een voorhoofd vol groeven hebt. Dat het lijkt of je een heel zwaar jaar hebt gehad. Ik denk dat als ik er wakker en gezond uitzie, dat een positief effect heeft op mezelf en ten opzichte van anderen. Als ik me goed voel, dan heeft dat z’n uitwerking op alle gebieden, dus ook op mijn werkprestaties bijvoorbeeld.”

Rijp voor de sloop
Sophie Hilbrand vraagt zich in het programma af of ze zelf ook wat moet vullen of liften. Ze zegt dat de artsen die ze erover spreekt haar bestempelen als ‘rijp voor de sloop’. Als het aan Julia had gelegen zou Hilbrand ook het een en ander laten doen: “Ik zou het wel doen, maar als zij zich prima voelt, moet ze het gewoon zo laten. Pas als ze zich eraan gaat storen is het zeker wel een optie.” Toch let Julia er wel op bij anderen en daar heeft ze een duidelijke mening over: “Soms zie ik mensen met een diepe horizontale gleuf in hun voorhoofd en dan denk ik: ‘Meid, waarom doe je er niet wat aan?’ Dan geven ze wel veel geld aan kleding uit, maar botox vinden ze dan te duur, terwijl je er zoveel beter uit kan zien.”