Eind september worden de kunstcollectie en persoonlijke eigendommen van de begin 2015 overleden couturier Frans Molenaar tentoongesteld en geveild. De opbrengst van de veiling gaat voor een deel naar de Frans Molenaar-prijs, laat Piet van Winden, director bij Adams Amsterdam Auctions weten.

Opbrengst

De collectie wordt geveild door veilinghuis Adams Amsterdam Auctions en bestaat uit ruim vijfhonderd kunstwerken en persoonlijke eigendommen van de modeontwerper. Frans Molenaar was een groot verzamelaar van kunst. “Een deel van de opbrengst van de veiling zal naar de Frans Molenaar-prijs gaan. Het overige deel zal samengevoegd worden met de opbrengst van het huis en aan zijn erfenis worden toegevoegd”, vertelt Piet van Winden.

Bijzondere stukken

De tentoonstelling vindt plaats op 26 en 27 september in het huis waar de couturier tot voor zijn dood woonde. Hierdoor kun je niet alleen zijn kunstcollectie bewonderen, maar ook  zien hoe Frans Molenaar woonde. Zo had hij bijvoorbeeld een ‘gouden kamer’, waarin alles goudkleurig was. “Omdat de tentoonstelling plaatsvindt in het huis van Frans Molenaar, denk ik dat veel nieuwsgierige mensen, die alleen komen kijken, ook interesse krijgen in een aantal huisartikelen. Ik denk dat daar meer belangstelling voor is dan zijn kunstobjecten. Hij had hele bijzondere stukken van bekende ontwerpers in zijn huis staan. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld zijn bed en bank, maar ook zijn tafelzilver zal veel interesse wekken”, laat Van Winden weten.

Frans Molenaar-prijs

De Frans Molenaar-prijs is een jaarlijkse wedstrijd met een prijs van 10.000 euro die de couturier zelf betaalde. Deze wordt ook na zijn dood nog jaarlijks uitgereikt.