De Europese Vereniging van cardiologen wil een verbod op frisdrank in school- en sportkantines. Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die iedere dag frisdrank drinken 20 tot 35 procent meer kans hebben op een hartinfarct.

Binnenkort gaat de vereniging naar de Europese Unie met het advies. Uit cijfers van 2013 blijkt dat jongeren bijna 1 liter per dag drinken en dat vindt de Europese Vereniging van cardiologen te veel. Ook wil de vereniging dat er meer geld komt voor voorlichting en bewustwording dat het drinken van frisdrank tegengegaan moet worden. “Mensen die een blikje frisdrank per dag drinken, hebben 20 procent meer kans op een hartinfarct dan mensen die er maar één per maand drinken”, vertelt Joep Perk, van de Europese Cardiologenvereniging tegen BNR.

Verbod in schoolkantines
Erwin Hoeks, persvoorlichter van Fontys Hogescholen, vindt dat hun studenten verstandig genoeg zijn om zelf een keuze te maken in wat ze kopen. ‘’Maar iedere stimulans om gezonder te leven is altijd goed. Of verbod daar het juiste antwoord is, weet ik niet. Dan moet je meerdere dingen verbieden’’, zegt Hoeks.

Brand & Communicatie Manager David van Stijn van Sodexo, facilitair dienstverlener en cateraar in schoolkantines, vindt de voorlichting hierover erg belangrijk. ‘’Het is belangrijk dat het dialoog hierover plaatsvindt en dat er ook feitelijke resultaten van de onderzoeken worden gebruikt. Op deze manier kunnen we de voorlichting verbeteren en de bewustwording vergroten. ‘’ Wel vindt Van Stijn dat het verbod een beetje te ver gaat. ‘’Als wij deze producten niet aanbieden in de kantine, gaat de student naar de supermarkt waar het wel verkocht wordt’’, aldus Van Stijn.