Do It Yourself: Meten is weten

Het SportInnLab Sport en Beweeg! presenteerde zaterdag het nieuwe prestatiemonitoringssysteem ‘Do It Yourself Analysis. Hobbysporters krijgen door dat programma inzicht in hun prestaties. Op SportComplex Eindhoven werd het nieuwe metingssysteem zaterdag voor het eerst in gebruik genomen. Een metingsprogramma speciaal voor hobbysporters, is daar behoefte aan?

Voor topsporters was het al mogelijk om hun prestaties te meten, maar nu kunnen hobbysporters ook kijken hoe snel ze een punt bereikt hebben. Op de hardloop- en wielrenbaan in Eindhoven Noord, zijn tijdlussen en sensoren aangebracht. Wanneer een wielrenner over een bepaald punt racet, slaat de sensor een tijd op. Als de sporter de volgende ronde het punt weer bereikt heeft, gebeurt er hetzelfde. “Het is voor een coach heel onhandig als hij met verschillende stopwatches de tijd moet bijhouden van een aantal wielrenners. Met dit meetsysteem zou dat niet meer hoeven, dan kan hij de resultaten op een scherm zien”, zegt lid van het projectteam Tim Konings.

Het is logisch waarom topsporters hun resultaten onder de loep willen nemen om zo hun prestaties te verbeteren. Maar wat hebben recreatieve sporters eraan? Is het pure nieuwsgierigheid of prestatiedrang? Tim Konings legt het uit in het bovenstaand audiofragment.

Foto Julian Lim