Vorige week verscheen in het Brabants Dagblad een boze brief van Mevrouw Ahmad. Zij was teleurgesteld dat veel westerlingen zo respectloos omgaan met hun Boeddhabeeldjes . Voor haar, en andere aanhangers van het Boeddhisme, is  Boeddha een “wezenlijk onderdeel van hun cultuur”. Vooral de plaatsing van Boeddhabeelden op de wc vond zij niet acceptabel. Hier een top 5 aan dingen die jij moet weten over het aanschaffen en plaatsen van Boeddhabeelden.

  1. Je mag Boeddha’s wel zelf kopen. De verwarring is ontstaan door een taalverschil. In het Thai, Chinees en Khmer gebruik je een ander werkwoord als je boodschappen koopt dan wanneer  je een Boeddha koopt. Boeddhisten vinden dat je ‘doneert’ voor een Boeddhabeeldje.
  2. Geef je Boeddha altijd een hoge plaats. Boeddha’s horen niet op de grond te staan maar op een plek waar ze heel je huis kunnen overzien.
  3. Om slechte invloeden uit je huis te weren is het belangrijk dat het beeldje met zijn gezicht naar de deur wijst. Op deze manier zal hij iedereen  aankijken die naar binnen wil komen en zo de slechte invloeden afschrikken.
  4. Boeddha’s horen niet tussen troep of rommeltjes. Het beste is de Boeddha in het midden van je huis te zetten, op een troon, omgeven door kaarsen en wierrook. Laat je beeldje het middelpunt zijn van zijn eigen altaar.
  5. Een plastic Boeddha is uit den bozen. Het beeldje hoort van een natuurlijk materiaal te zijn zoals hout of steen.

Voor meer tips omtrent de Boeddha’s en hun betekenis kan je kijken op:

http://www.eenbeetjegeluk.nl/blogs/blog/over-boeddhabeelden/

Het originele bericht is te bekijken op:

http://www.bd.nl/regio/brabant/ergernis-boeddha-te-pas-en-te-onpas-1.5229590