E-Sport gaat net als in Zweden, Korea en Duitsland, ook in Nederland doorbreken. Dat verwacht de bestuursvoorzitter van het E-Sportteam Mouse Control, Ruben Been.

Ruben speelde vroeger zelf op hoog niveau Counter Strike. Hij ziet de toekomst van de e-Sport in Nederland positief in. “Ik denk dat de e-sport in Nederland volgend jaar booming wordt. Grote bedrijven gaan investeren en steeds meer mensen komen naar e-sport kijken in de bioscopen”, vertelt Ruben.

Online gamen en door middel van een goede strategie je tegenstanders verslaan. Een hele simpele uitleg van e-Sport. Deze manier van gamen wordt als sport gezien omdat het in een competitieverband wordt gespeeld. Vechtgames in teams en één tegen één battlegames. Spellen als League of Legends en Starcraft ll zijn grote namen in de e-Sportwereld. Zo speelt e-Sportgamer Hidde Fraters (18), al jaren League of Legends. “Het gaat erom dat je de juiste strategie vindt en samen met je teamgenoten de tegenstander uitschakelt”, vertelt Hidde. Ook Hidde denkt dat e-Sport het goed gaat doen in Nederland de komende jaren. “Ik denk dat de groei in e-Sport al te merken is. In Amsterdam zenden sommige cafés al wedstrijden uit.”

Bestuursvoorzitter Ruben denkt zelfs dat e-Sport de populariteit van voetbal voorbij zal gaan. “De nieuwe generatie groeit op met computers en gamen. Het is dus niet gek dat dit steeds populairder wordt”, vertelt hij.

Dani (25) speelt Starcraft ll, de grootste strategiegame in de e-Sport. “E-Sports is in Nederland niet echt positief in het nieuws geweest de laatste tijd. Er wordt gedacht dat het verslavend en ontsnapping aan de realiteit is. Hier heb ik zelf nog nooit iets van gemerkt en zover ik meemaak, zien de deelnemers het echt als een sport”, zegt Dani.

Trainingen
Anders dan in grote gamelanden als Korea en Zweden worden de trainingen in Nederland gewoon thuis in je eentje in de woonkamer gedaan. “Op het aller hoogste niveau in Korea bijvoorbeeld wonen de gamers 24/7 in trainingshuizen om te trainen. Dat is hier in Nederland nog niet. We hebben sinds kort wel een eigen clubhuis waar we in de weekenden en avonden kunnen trainen.”, zegt Ruben.

In het weekend van 25 t/m 27 september vindt het volgende toernooi plaats in Essen, The Reality. Tijdens dit toernooi zijn enkele duizenden euro’s te winnen. “Ook aan dit toernooi doen wij als Mouse Control natuurlijk mee”, vertelt Ruben.