Matthijs Rümke, oud-regisseur bij Het Zuidelijk Toneel, is zaterdag overleden. Veel collega’s en bekenden reageren bedroefd: “Lieve Matthijs, we gaan je missen.”

Erik Japenga, zakelijk directeur van Het Zuidelijk Toneel, schrijft: “Met de dood van Matthijs Rümke verliest Nederland een bijzonder geëngageerde theatermaker die zijn weg koos buiten de gebaande paden.”

Matthijs Rümke was de mentor van Lucas de Man. Samen maakten ze afgelopen zomer de voorstelling ‘Rümke en De Man door Europa’. Momenteel is deze voorstelling te zien in verschillende theaters.

“Dank je wel, Matthijs dat je er altijd was. We zullen je heel erg missen. Want we zijn een hele grote vriend verloren. We zullen ervoor blijven zorgen dat het leven van zoveel mogelijk mensen verrijkt wordt met kunst. Zoals jij zo vele levens ook verrijkt hebt”, schrijft Incubate-directeur Joost Heijthuijsen op Incubate blog. Rümke en Heijthuisen werkten samen aan verschillende projecten.

Carrière

Matthijs Rümke kwam in 1998 naar Brabant als artistiek leider van Theater Artemis in Den Bosch. In 2005 maakte hij de overstap naar Het Zuidelijk Toneel. Van 2005 tot eind augustus 2015 was Rümke artistiek directeur van het Brabantse toneelgezelschap. Begin september werd hij door Piet Menu opgevolgd.

Rümke begint zijn carrière als acteur bij de Internationale Theatergroep Kiss. Later gaat hij aan de slag als artistiek leider bij verschillende toneelverenigingen en werkt hij als freelance regisseur onder andere voor Theater van het Oosten (nu toneelgroep Oostpool)  en Artemis.

Ook Maurice Dujardin, zakelijk leider van Artemis, reageerde bedroefd op het overlijden van Matthijs Rümke:

Prijzen

Rümke ontving veel prijzen voor zijn voorstellingen. Recent ontving hij de Tilburg Trofee uit handen van Burgemeester Noordanus “voor zijn verdiensten voor de gezamenlijke culturele belangen”. Rümke werd ook meerdere malen genomineerd voor de Toneel Publieksprijs, onder andere voor ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ (2009) en ‘Peer Gynt’ (2013).

In 1994 en in 2001 werd Rümke genomineerd voor de Prosceniumprijs. De laatste keer won hij deze prijs voor zijn verdienste als regisseur. Zijn voorstelling ‘Het laatste kind’ won in 1994 de Hans Snoek prijs voor beste jeugdtheatervoorstelling.

Afgelopen zaterdag 12 september overleed Matthijs Rümke in zijn woonplaats Zaltbommel aan de gevolgen van kanker. Rümke is 60 jarig geworden.