Prinsjesdag, het moment om als kamerlid doormiddel van je outfit een politiek statement  of de speerpunten van jouw partij kenbaar te maken. Opvallende outfits komen voorbij tijdens de bekende ‘hoedjesparade’. Is dit een nieuwe trend?

Trend is a dirty word zei Anna Wintour eerder. Tegenwoordig gaat het er niet meer om dat je de mode op de voet volgt, maar om je karakter en individualiteit te tonen. Je kleding vertaalt waar je voor staat. Aan deze trend lijken ze in politiek Den Haag ook mee te doen tijdens Prinsjesdag. De vier opvallendste outfits van vandaag op een rijtje.

3-D Schoenen
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs draagt een outfit ontworpen door studenten en leraren van faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. De schoenen die ze draagt zijn 3D geprint. Doormiddel van een voetscan van de minister werden haar schoenen laag voor laag opgebouwd. Het was een bewuste keus om haar prinsjesdag-outfit door studenten te laten maken. “Hiermee kunnen we de potentie van de hightech- en creatieve industrie in Nederland laten zien”, meldt de minister aan de NOS.

Conducteurspetten-hoed
Carla Dik-Faber, kamerlid van de ChristenUnie is met Prinsjesdag de laatste jaren te zien in een gerecyclede outfit. Dit jaar draagt ze een jurk gemaakt van bekleding van treinbankjes uit de NS-dubbeldekker. Haar hoed is gemaakt van twee gestapelde conducteurspetten. Als ketting draagt ze een conducteursfluitje. Sabrina Wullur is de ontwerpster van de outfit. Aan het AD laat Dik-Faber weten dat het geen comfortabele outfit is, “maar”, zegt ze: “Prinsjesdag is een bijzonder moment om een statement te maken. Afval hergebruiken, daar staan we als ChristenUnie voor. Zoals we ook voor duurzaam openbaar vervoer zijn.”

Houten hoed
Liesbeth van Tongeren, kamerlid van GroenLinks, draagt vandaag een houten hoed. Hiermee wil ze aandacht vragen voor de ontbossing overal op de wereld en met name de gevolgen daarvan voor het klimaat. Evelien Gentis-Smit ontwierp de hoed die gemaakt is van verantwoord hout. Volgens de Telegraaf wil Van Tongeren dat het kabinet harder strijdt tegen de klimaatverandering. Ze vindt dat het gebruik van duurzaam hout gestimuleerd moet worden.

Waarschuwingsjurk
Partij voor de Dieren-lid Marianne Thieme, bekend om haar bijzondere outfits tijdens prinsjesdag, verscheen in een opvallende oranje jurk met daarop een groot zwart kruis. Hiermee demonstreert ze tegen het trans-Atlantische handelsakkoord TTIP. Aan Zoomin.TV meldt ze: “Dit is een waarschuwing voor het vrije handelsverdrag tussen Amerika en de Europese Unie, als dat doorgaat, zijn we niet meer veilig zijn als het gaat om voedsel en milieu.”

Waar komt dit vandaan en waarom doen ze dit? Richard Lamb van Trendverwachting zegt hierover: “Marianne Thieme begon hier jaren geleden al mee. Door op Prinsjesdag met een overdreven outfit te komen, proberen de Tweede Kamerleden de aandacht van de media te trekken. De media gaan speculeren over de beweegredenen achter de kleding of hoeden en dat kunnen ze dan later toelichten, waardoor ze een extra mogelijkheid krijgen om hun standpunten te delen.”