De Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een hogere beoordeling op de internationale ranglijst gekregen dan vorig jaar. Op de QS World University Rankings staan de negenhonderd beste universiteiten van over de hele wereld.

Met maar liefst 74 plaatsen is de Tilburg University gestegen op de internationale ranglijst. Tineke Bennema, woordvoerder van Tilburg University, wist dat de universiteit zou stijgen. “De stijging is veel hoger dan we hadden verwacht. Het komt vooral doordat we steeds beter worden beoordeeld door werkgevers die onze universiteit kennen en ook vaker worden geciteerd. Ondanks de hoge ranking zijn er altijd nog punten die je kunt verbeteren. Daar zullen we aan blijven werken,” aldus Bennema.

Beloning

Ook de TU/e heeft een betere beoordeling gekregen. Vorig jaar stond de universiteit nog op plaats 147 maar is nu 30 plaatsen gestegen. De TU/e staat nu bijna in de top 100 beste universiteiten ter wereld.

Barend Pelgrim, woordvoerder van de TU/e, is trots op de universiteit dat ze zo gestegen zijn. “We zijn continu bezig met het verbeteren van ons onderwijs, zeker nu er steeds meer studenten komen. Die stijging is natuurlijk een mooie beloning. We hebben steeds meer aanmeldingen van studenten uit het buitenland die bij ons willen komen studeren. Door onze hoge ranking zien steeds meer studenten wat voor goed onderwijs wij te bieden hebben,” aldus Pelgrim.

Beoordeling

De universiteiten worden op zes verschillende gebieden beoordeeld: de wetenschappelijke reputatie, de reputatie bij werkgevers van oud-studenten, de verhouding tussen staf en student, het aantal internationale wetenschappers en het aantal internationale studenten. Ook wordt er gekeken naar de aparte opleidingen, waar weer op dezelfde gebieden wordt beoordeeld. Veel internationale studenten maken gebruik van de ranglijst om extra informatie te krijgen van alle universiteiten. Ze vinden het vooral belangrijk dat er veel aandacht is voor internationale connecties. Iets waar Tilburg University en TU/e hoog mee scoren.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/223981342" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

Audio door Serin Tuncehan