De herfst komt er weer aan, waardoor de blaadjes van de bomen gaan vallen. Tijd om de bladkorven te plaatsen. Althans, voor de gemeentes die dat nog kunnen betalen. In veel gemeentes zijn de korven wegbezuinigd. Toch kun je in Brabantse gemeentes nog wel gebruik maken van de korven.

Gemeentes plaatsen de bladkorven, zodat bewoners die het trottoir bladvrij willen maken de bladeren daarin kwijt kunnen. Niet in alle gemeentes doen ze dat nog automatisch. De gemeente Dordrecht heeft vanwege de bezuinigingen het plaatsen van bladkorven volledig stopgezet. Het wegvegen van de bladeren blijft wel gebeuren, zo staat te lezen op hun site. “We hadden zo’n honderd korven, waarbij het plaatsen, legen en weghalen van één korf zo’n 350 tot 450 euro kostte”, aldus Fokke Visser, gebiedsbeheerder bij gemeente Dordrecht.

Breda
In Breda kun je, naast de vaste plaatsingen, zelf achter een bladkorf aan gaan. “Tussen 1 augustus en 1 november kun inwoners via het meldingsformulier ‘openbare ruimte’ een bladkorf aanvragen. Wel moet de aanvraag aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder de gewenste locatie voor het plaatsen van de korf en de afstand tussen de bomen en tuin van aanvrager”, aldus het servicepunt van de gemeente Breda. “Als er geen bladkorf geplaatst kan worden, dan kan men de bladeren nog kwijt in hun eigen GFT-container.”

Tilburg
In Tilburg plaatsen ze gewoon nog de bladkorven. “Er wordt een plan gemaakt op basis van voorgaande jaren”, vertelt Rosanneke van Daele-Noomen, communicatieadviseur bij gemeente Tilburg. “Inwoners konden vroeger een bladkorf aanvragen voor het lopende jaar, nu wordt het meegenomen voor het plan in het volgende jaar.” In tegenstelling tot Breda hoeven de inwoners van Tilburg niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen om een bladkorf aan te vragen.

Mocht je geen bladkorf krijgen van de gemeente of een GFT-container hebben, dan kun je in het uiterste geval altijd nog zelf een bladkorf maken!