Al 10 jaar vragen mensen om een knop waarmee je kan laten merken dat je iets niet zo heel erg leuk vindt. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, kondigde een nieuwe ‘vind-ik-niet-leuk’-knop aan via een vraag en antwoord sessie op Facebook. Het concept is nog niet helemaal compleet, maar de knop komt er wel volgens Zuckerberg.

Omdat de knop er nog niet is en ook nog niet concreet is vastgesteld, wordt er veel over gespeculeerd. Komen er nog meer knoppen? Voor ‘Vind ik interessant’ bijvoorbeeld? Iemand die van speculeren houdt is trendwatcher Richard Lamb van trendwatcher.com. Volgens Lamb heeft het zo lang geduurd voordat de knop zou komen omdat Facebook bang is voor de negativiteit op de social media site, zoals Zuckerberg zelf ook al aangaf.

Haatlikes

Zeker omdat er heel veel haattweets rondgaan over Twitter, is er de angst dat dit ook met Facebook gebeurd. Lamb denkt dat dit niet zal gebeuren: “Twitter gebruik je toch meer om grote groepen te bereiken, Facebook is echt voor vrienden.” Lamb vind het ook logisch dat Facebook zo voorzichtig is met het uitbrengen van de nieuwe button omdat iedereen bang is dat het fout gaat. Lamb denkt ondanks de twijfels dat de knop er wel komt. “De Amerikanen zijn zo gek als een deur, dus ze zullen vast wel iets verzinnen om die knop er doorheen te krijgen of aan te passen,” grapt Lamb.

Al met al is Lamb positief over de komst van de nieuwe ‘vind-ik-niet-leuk’-knop. De knop zal volgens Lamb Facebook alleen maar versterken ten opzichte van andere social media. “Het is een klein stapje in de goede richting voor het verbeteren van Facebook” vindt Lamb.

Twijfels

Niet iedereen is positief gestemd over de knop. Techwatcher Antal de Waij van engagementmedia.nl weet niet of de knop wel zin heeft. “De knop is in december 2014 al getest, maar door een kleine groep mensen. Wat ook wel begrijpelijk is maar het is dus niet heel erg duidelijk of de knop wel zin heeft,” zegt De Waij.

Ook is De Waij bang dat de knop de positiviteit van Facebook wegneemt. “Er is al een knop waarmee je aan kan geven dat je een bericht niet meer wilt zien,” benadrukt De Waij. Een betere suggestie volgens De Waij zou zijn als je een bericht kan disliken zonder dat de andere persoon dat ziet. “Als je dan drie keer zo’n gelijk bericht ‘disliked’ zou Facebook die berichten niet meer kunnen tonen aan jou. Zo wordt het een meer gepersonaliseerde website,” geeft De Waij aan. Hij denkt dat je zo ook het pestgedrag in de hand kan houden.

Ander kleurtje?

Over het uiterlijk van de knop is ook nog niets bekend. “Ik denk dat het een simpele knop wordt net als de ‘vind-ik-leuk’-knop die er nu al is. Wel denk ik dat er een andere kleur wordt gegeven aan de ‘vind-ik-niet-leuk’-knop om verwarring te voorkomen,” zegt Lamb. Hij denkt niet dat er nog heel veel andere opties bij zullen komen naast deze nieuwe knop. “Het zou zomaar kunnen dat het voor iets in de plaats komt, dat er een andere knop verdwijnt, zoals de knop waarmee je aangeeft dat je iets niet wil zien.”

Facebook is nog bezig met het realiseren van de knop. Wanneer je deze knop daadwerkelijk kan gebruiken, is nog niet duidelijk. Tot die tijd moet je het maar in de reacties aangeven als je iets niet leuk vindt.