Cultuurfestival Incubate is maandag 14 september officieel geopend in Natuurmuseum Brabant. Naast muziek- en theaterliefhebbers kunnen ook fans van kunst de hele week terecht op het festival. Op verschillende locaties in de binnenstad zijn er exposities.

In de bibliotheek is een expositie van ‘Bartkira’. Dit is een gemeenschappelijk kunstproject waarbij honderden kunstenaars van over de hele wereld samenwerken. Zij hebben de zes delen van Akira (de eerste animefilm die nationaal doorbrak) na gebootst en de originele anime vervangen door karakters van The Simpsons.

Bij binnenkomst in de bibliotheek zie je aan je linkerkant gelijk de expositie die bestaat uit grote vellen papier. Sommige stukken hangen aan een zelf gefabriceerde muur, maar de meeste stukken hangen met draad aan het plafond. Je hoort de trailer van ‘Bartkira’ die zich op de achtergrond afspeelt en het zachte gepraat van mensen. De ruimte is warm en ruikt een beetje muf. Een geur die je eerst niet kunt plaatsen. Als je een paar werken van dichtbij hebt bekeken zie je pas dat er verschillende materialen zijn gebruikt. Er is gebruik gemaakt van printers, waterverf en pastelkrijt, of een combinatie daarvan. Op dat moment weet je waar die vreemde geur vandaan kwam, het is pastelkrijt.

 image7  image8  image6

Inspiratie uit skaten

Skateshop Kingdom stelt het werk van Jan Kuhlemeier tentoon, een kunstenaar die zijn werken baseert op skateboarden. “Ik haal mijn inspiratie uit vormen in de skatewereld. Op skatebanen staan half- en quarterpipes en die buigingen gebruik ik in mijn werk. Skaten is ook iets wat ik eigenlijk al mijn hele leven doe”, zegt Kuhlemeier.

Wanneer je de winkel binnenloopt is het even zoeken. De kunst is zo subtiel dat het eerst niet opvalt in de volle winkel. Linksachter in de winkel hangt een groot houten bord met een golving in het midden en daarop vier cirkels met uitgelopen verf. Naast de toonbank is een buitenruimte, door de ramen zie je een wit, rechthoekig bord dat gebogen is. Rechts achter in de winkel, boven een kledingrek en schoenencollectie hangt het laatste werk, een houten bord met een kromming in de hoek.

image2 (1)  image3

Beschadigd

Manor Grunewald is een Belgische kunstenaar uit de graffiti wereld. Hij heeft geen kunstopleiding gevolgd maar is momenteel groot aan het worden in de internationale kunstwereld. De ruimte tussen originele en namaak kunstwerken is wat hem bezighoudt en inspireert. In zijn eigen werk onderzoekt hij verschillende technieken. In zijn schilderijen en werken op papier probeert hij de relatie tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid te vinden. In de foyer van de concertzaal wordt zijn werk tentoongesteld.

Na van de schouwburg naar de concertzaal gestuurd te worden en weer terug, wordt eindelijk de weg gewezen naar de foyer waar de expositie staat. Bij binnenkomst in de concertzaal loop je over een rode loper langs de garderobe. Op de achtergrond is de muziek van Julianna Barwick hoorbaar, die op datzelfde moment optreedt in de concertzaal. Als je langs de garderobe loop ga je vervolgens twee trappen omhoog naar de foyer waar de stukken van Grunewald tentoongesteld worden. De schilderijen hangen tegen de ramen, die uitkijken op Tilburg. Het is een samenhangend geheel van grote grijze vierkanten, die er op het eerste gezicht heel saai uit zien. Van dichtbij blijken ze interessanter dan van een afstand. Ze lijken ze beschadigd.  Dit is één van de technieken die Grunewald in zijn werk gebruikt, maar hierdoor lijken alle stukken op elkaar. Het is een kleine expositie, maar alle schilderijen die er hangen bevatten wit- en grijstinten en beschadigingen. Voor een kunstkenner interessant, voor een leek niet visueel aantrekkelijk.

Alle drie de exposities zijn nog tot en met zondag te bezichtigen.