De Rotterdamse startup DoBots heeft een ‘slim’ stopcontact ontwikkeld waardoor je nooit meer zou moeten vergeten je telefoon op te laden. Via Kickstarter wil het bedrijf geld ophalen om de ‘Crownstone’ op de markt te brengen.  

De Crownstone kan apparaten aan- en uitzetten, lichten dimmen en meet het energieverbruik van de gekoppelde apparaten. Dat is niks nieuws; er zijn al verschillende apparaten op de markt die dat kunnen. Wat dit stopcontact vernieuwend maakt is het vermogen om verschillende apparaten, zoals waterkokers, televisies, lichten, ovens en telefoonopladers, te herkennen aan hun energieverbruik. De Crownstone herkent zelfs de afwezigheid van een apparaat. Als je bijvoorbeeld elke nacht je telefoon aan de lader legt maar dit een keer vergeet, dan geeft de Crownstone een melding dat de telefoon niet oplaadt.

“Voorheen waren voor het herkennen van apparaten heel weinig oplossingen”, zegt Anne van Rossum, COO van DoBots, “de enige manier omdat te meten was in de meterkast, en dan is het heel moeilijk te onderscheiden hoeveel elk apparaat gebruikt. Wij zijn gespecialiseerd in robotica en die kennis hebben we toegepast in dit product.”

Smartphone functies

De ‘Crownstone’ is via Bluetooth verbonden met je smartphone. En dat heeft zo zijn voordelen. “Door gebruik te maken van smartphone-technologie hebben we geen hub nodig en wordt het product goedkoper”, legt Van Rossum uit. Er is dus geen los controlekastje nodig, een app op je telefoon is genoeg.

Een app maakt het mogelijk om apparaten met een vingerbeweging aan- of uit te zetten. Ook kan het stopcontact aan de hand van het Bluetooth signaal van je smartphone je locatie bepalen. Op deze manier is het mogelijk om je lichten te dimmen, de elektrische oven uit te schakelen of zelfs het hele huis op standby te zetten door simpelweg de deur uit te lopen.

Twee varianten

Er zijn twee verschillende versies van de Crownstone beschikbaar. De ‘plug in’ of ‘readytogo’ versie (zie foto boven) bestaat uit een apparaatje wat je in het stopcontact steekt. Deze is van de buitenkant zichtbaar. De ‘built in’ of ‘selfinstall’ variant (zie foto onder) moet de gebruiker zelf in het stopcontact installeren en is niet zichtbaar.foto built in

Maandag heeft het bedrijf de Kickstarter aangemaakt. Het doel is om 200.000 euro op te halen. Op het moment van schrijven, met nog 58 dagen te gaan, staat de teller op ruim 43.000 euro. Hij is nu nog niet te koop, maar wie €75 of meer doneert, krijgt de gadget toegestuurd.