De campagne ‘Stop Heling’ is gisteren van start gegaan. Dit is een actie om burgers bewust te maken van het risico dat zij onbedoeld gestolen spullen kopen en zich daarmee schuldig maken aan heling. Veel mensen maken zich zonder kwade bedoelingen schuldig aan heling door erg goedkope producten te kopen, vaak via tweedehands winkels of Marktplaats. De politie hoopt door deze campagne de pakkans van heling te vergroten.

Is het strafbaar?

Het kopen of verkopen van gestolen artikelen is strafbaar in Nederland, waaronder ook het kopen van producten waarvan je niet weet dat die gestolen zijn. Hierop staat een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete van maximaal 78.000 euro.

Hoe zorg je er dan voor dat je geen slachtoffer wordt van heling?

Op de website van de politie staan de volgende tips:

  • Noteer altijd serienummers van het (nieuwe) product dat u koopt. Het serienummer maakt het product uniek en traceerbaar. Bij bijvoorbeeld mobiele telefoons staan deze nummers vaak onder de batterij. Winkelmedewerkers zetten dit nummer ook vaak op de aankoopnota.
  • Noteer uw serienummers overzichtelijk op de registratiekaart, of via de app stopheling.
  • Doe altijd aangifte. De politie kan u dan helpen uw gestolen spullen terug te krijgen. Bovendien krijgt de politie meer inzicht in welke helers er zijn en hoe zij werken.
  • Check vóórdat u een aankoop doet op Stopheling.nl of in app Stopheling, of het product als gestolen staat geregistreerd.

Fietsdiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van de politie. Met als gevolg dat veel mensen een fiets kopen die gestolen is zonder hier bewust van te zijn. Wij van nieuwsredactie gingen langs bij fietswinkel Spijkers uit Tilburg en vroegen of zij wel eens een gestolen fiets krijgen aangeboden bij het inruilen, en met Margot, die per ongeluk eigenaar is geworden van een gestolen fiets.