Tilburg- Sporters met een lichamelijke beperking kunnen zich aankomend weekend helemaal uitleven op de paragames in Breda. Naast de bekende sporten als rolstoelhockey en rugby zijn er ook sporten te vinden die voor velen nog onbekend zijn. Boccia, showdown en rolstoelschermen zijn opkomende sporten en zullen ook op de ParaGames te vinden zijn.

ParaGamesBreda is het grootste sportevenement in Europa voor mensen met een lichamelijke beperking. Zowel topsporters als amateursporters kunnen zich inschrijven voor de wedstrijden en demonstraties op deze spelen.

“We willen gehandicapten in staat stellen om te sporten”, zegt Harry Dekker, secretaris van de Paragames. Het doel van de paragames is mensen te inspireren”, vervolgt hij. “Er komen ook veel topsporters af op dit evenement. Zij zijn een voorbeeld voor iedereen met een lichamelijke beperking en laten zien wat je allemaal wel kan.”

Naast de welbekende sporten als rolstoelhockey en rugby is er nog veel meer te vinden op de ParaGames. Er worden bijvoorbeeld boccia- en showdownwedstrijden gespeeld.

Boccia

Boccia is een sport voor mensen met een zware beperking. Het is een beetje te vergelijken met jeu de boules. Je kunt dit individueel spelen of in teams van twee of drie. Eerst wordt er een witte bal uitgegooid. De bedoeling is om jou kleur bal, rood of blauw, zo dicht mogelijk bij de witte bal te gooien. Je mag zowel met je handen als je voeten gooien. “Om dat we vinden dat iedereen moet kunnen sporten zijn de regels wat soepeler bij deze sport”, zegt Dekkers. “Ook mensen met een zware beperking kunnen zo sporten.”

Showdown

Showdown is een sport speciaal ontwikkeld voor visueel gehandicapten. Het wordt gespeeld op het gehoor. In het harde plastiek balletje wat wordt overgespeeld naar de tegenstander zitten stalen kogeltjes. Hierdoor kun je horen waar de bal zich begeeft. Het spel wordt gespeeld op een tafel met opstaande randen en er zijn twee goals waarin gescoord moet worden. “Het is een beetje vergelijkbaar met tafeltennis, alleen sla je het balletje met een houten plankje naar de overkant nu”, zegt Dekker. Om er zeker van te zijn dat beide partijen net zo weinig zien, wordt het gespeeld met een geblindeerde bril op.

Rolstoelschermen

Van het rolstoelschermen zijn er alleen demonstraties te zien. “Helaas is er een heel groot rolstoelschermtoernooi waar bijna alle Nederlandse rolstoelschermers aan mee doen. Dit valt tegelijk met de ParaGames dus hebben we te weinig deelnemers voor een wedstrijd”, zegt Dekker teleurgesteld. Omdat ze deze sport toch graag onder de aandacht brengen is er nu een demonstratie te zien.