Het team van de Tilburger John Leijten komt steeds dichterbij de German Bowl. Het Duitse American Football team, waarvan Leijten de coach is, speelt deze zondag de kwartfinale tegen de Stuttgart Scorpions. Daarnaast is hij de bondscoach van het Australische team. Grote successen dus voor de Tilburger, maar hoe populair is de sport eigenlijk in zijn stad?

De Amerikaanse sport wordt in Tilburg vertegenwoordigd door de Tilburg Wolves. Door een gebrek aan ervaren spelers speelt de club nog niet mee in landelijke competitie, maar daar zien ze graag verandering in. Daarom houden ze verschillende Rookie Days: dagen waarop geïnteresseerden gratis mee mogen trainen. Penningmeester Michael Wieling zou willen dat zijn sport meer gewaardeerd wordt. “American Football is nog niet zo populair als wij zouden willen. Zoals het tien jaar geleden was met de Tilburg Steelers, zou ik graag weer terug willen zien.” De Steelers speelde in de Nederlandse competitie, maar door gebrek aan spelers speelden zij in 2004 hun laatste match.

Tijdens de Rookie Day op 13 september probeerden 25 geïnteresseerden de Amerikaanse sport uit. Voorzitter Sjors Verschure legt in het audiofragment uit waarom American Football in Nederland en Tilburg niet evenveel bekendheid geniet als hockey of voetbal.

Foto: Anderson Mancini