“Olé olé olee, PSV, PSV”, galmde door Stratumseind in Eindhoven. Duizenden trotse PSV supporters feesten er lekker op los na de 2-1 overwinning op Manchester United. Gezichten van trotse Eindhovenaren voor het sprankelende rentree van de thuisploeg in de Champions League werden afgewisseld door verrassend opgeheven hoofden van Manchester United fans. Gezelligheid heerste.

De openingswedstrijd van het belangrijkste Europese toernooi gaat bijna van start. De caféstraat in Eindhoven maakt zich op voor de kraker. De straat kleurt langzaam wit-rood met hier en daar wat zwarte Manchester shirtjes. Het bier vloeit rijkelijk. Enthousiasme en strijdlust wisselen elkaar af. “Dit wordt een pareltje”, zegt Hans Dekker, terwijl hij een half biertje over zijn PSV shirt laat vallen. “We hebben 7 lange jaren moeten wachten maar we zijn weer terug waar we behoren.” In zekerheid heeft Dekker geen schaarste. “Wij gaan deze binnenhalen, 2-0 wordt het!”
Alle ogen staan gericht naar de schermen. Complimenten en beledigingen wisselen elkaar af. “Rood!”, schreeuwen de boze Engelsen na de horrorovertreding op Shaw. Die boosheid wordt kort daarna overschaduwd door intense vreugde door de 0-1 van Memphis, oud-speler van PSV. “Je schiet in het verkeerde doel met het verkeerde shirt aan”, is de boodschap van een geërgerde PSV fan. Zijn gemoedstoestand verandert al snel als Moreno de gelijkmaker erin kopt.

Er wordt langzamerhand meer bier gehaald. Het viraal gegane filmpje van het bungelende been van Shaw wordt ondertussen door velen met ongunst bekeken. Zelfs PSV fans beginnen te twijfelen of dit geen kaart waardig is. “Als ik het zo weer zie, is het eigenlijk wel een hele nare overtreding”, zegt Dekker, die een half uur geleden Moreno de hemel in prees voor de sliding. Dan breekt opeen de hel los. Narsingh kopt de 2-1 in. Eindhovense handen schieten de lucht in. Liters bier worden gemorst. Feest!  

Tot grote verbazing van politieagent Rondhuis, die samen met een tiental andere agenten aan het werk is op Stratumseind, verloopt alles verrassend vreedzaam. ”Dit zien wij niet vaak. Normaliter hangt er een zeer gespannen sfeer tussen de supporters. Zeker als het gaat om Engelsen en Nederlanders. Dat is een dodelijke combinatie.”

Langzamerhand verlaten steeds meer Manchester supporters de cafés vol feestende Brabanders. “Het was een goede wedstrijd”, zegt Manchester fan Daniel Drembel. “Tijd om naar het hotel te gaan. Morgenvroeg weer terug.” Van agressiviteit is bij hem geen sprake. ”Ik heb genoten van voetbal, de stad en veel bier. Dat is voor mij het belangrijkste. Dat vechten mag van mij achterwege gelaten worden.” Terwijl Drembel zijn weg richting het hotel probeert te vinden, is de nacht voor de PSV fans net begonnen. Dit wordt een latertje.