In de Amerikaanse staat Kansas werd Landon Patterson tijdens haar schoolbal op zaterdag 12 september gekroond tot homecoming queen. De 17-jarige denkt hiermee geschiedenis te schrijven aangezien zij transgender is. Ze werd unaniem gekozen en hierdoor wordt duidelijk dat haar klasgenoten haar volledig accepteren. Volgens Ton Ditewig, voorzitter van het COC Eindhoven en regio, zijn deze rolmodellen een grote inspiratiebron voor jongeren met transgender gevoelens.

Bruce Jenner, inmiddels beter bekend als Caitlyn Jenner, bekende in April afgelopen jaar op 65-jarige leeftijd liever als vrouw door het leven te gaan. Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland noemt hem in Trouw een groot rolmodel voor de transgender wereld, vooral omdat hij voorheen topatleet was.

Ook in Nederland hebben we inmiddels een jong rolmodel op transgender gebied: Loiza Lamers. Zij is een van de deelnemers van de modellenwedstrijd ‘Holland’s Next Topmodel’. Zij vertelde vorige week op televisie als jongetje geboren te zijn en ze kreeg op instagram erg veel positieve reacties op haar dappere bekentenis.

Voor de Nederlandse transgenderwereld is dit een belangrijke ontwikkeling. Ton Ditewig, voorzitter van COC Eindhoven en regio, zegt hierover: “Het is heel belangrijk dat er rolmodellen voor transgenders zijn. Omdat transgenders er op televisie openlijk over praten, voelen jongeren met deze gevoelens zich minder alleen. Nu er positief gereageerd wordt in de media, zien we dat de stap minder groot is om bijvoorbeeld naar het COC te gaan en voor deze gevoelens uit te komen. Het inspireert jongeren zeker.”