Terwijl koning Willem-Alexander afgelopen dinsdag de jaarlijkse troonrede voorlas in het gezelschap van belangrijke politici, presenteerden Dave van der Kwaak, Misha Dol en Bram Cuijpers hun eigen troonrede in het Politiek Café in Den Haag. Afgelopen dinsdag werden de drie scholieren publiekswinnaar van de Pimp de Troonrede-wedstrijd, die ProDemos, huis voor democratie en rechtstaat, voor de tweede keer organiseerde. “Super cool”, volgens de jongens.

Meer dan honderd alternatieve troonredes werden deze zomer naar ProDemos gestuurd. Zowel jong als oud verwoordde in 350 woorden een probleem wat hen bezig houdt, mét oplossing. “Wij willen mensen op een speelse manier laten nadenken over politiek, bijvoorbeeld door wedstrijden als deze. Mensen moeten zich laten horen, want zo werkt een democratie. Als niemand, of maar een klein deel van Nederland, van zich laat horen, wat blijft er dan van een democratie over?”, legt Willy van Wely, communicatiemedewerker van ProDemos, uit.

Minder inkomstenverschillen
En dat is precies wat de drie Leidse scholieren, van het Stedelijk Gymnasium in Leiden, deden. Zij pikten tijdens de economie-lessen een probleem op en zochten daar een oplossing voor. “Onze troonrede gaat over de extreem hoge bonussen die bedrijven soms geven aan topfunctionarissen. Wij vinden dat daar hoge belasting over betaald moet worden. Hoe hoger de bonus, hoe hoger de belasting”, leggen Dave, Misha en Bram uit. “Het zou topmanagers kunnen afstoten, omdat ze zoveel belasting moeten betalen. Maar dat kan makkelijk ontkracht worden als we kijken naar Zweden en Noorwegen. Daar werken ze zonder bonussen, maar dat geeft geen problemen. De belasting die betaald moet worden kan zorgen voor minder inkomensverschillen en kan bijvoorbeeld mensen uit de bijstand helpen.”

Herinvoering van studiefinanciering
De jongens denken dat ze gewonnen hebben door hun originele idee, want ‘iedereen schreef al over de vluchtelingen’. Dat bevestigt Van Wely. “Heel veel inzendingen gingen over het vluchtelingenprobleem, de zorg, duurzaamheid of onderwijs. Dat laatste onderwerp was vooral populair bij deelnemende scholieren. Die pleitten bijvoorbeeld voor herinvoering van de studiefinanciering. Deze jongens waren heel origineel. Toen ik het las, dacht ik: hoe kan het dat dit nog niet bestaat in Nederland.”

1

NRC publicatie
Psychologe en geestelijk verzorger Etje Verhagen uit Zwolle werd jurywinnaar. Zij schreef een troonrede waarin ze pleitte voor een landelijk netwerk voor geestelijke verzorgers. Dave, Misha en Bram werden door het publiek gekozen. “Eigenlijk hebben wij precies het zelfde gewonnen. Eigenlijk zou het NRC alleen de troonrede van de jurywinnaar plaatsen, maar ze hebben nu ook die van ons geplaatst”, vertellen de jongens enthousiast. Verder winnen zowel jury- als publiekswinnaar een VIP-rondleiding in de Tweede Kamer, waar ze hun plan mogen pitchen aan verschillende partijen.

Minister Plasterk
“Ons initiatief wordt erg gewaardeerd door de Tweede Kamer”, aldus de organisatie. “Normaalgesproken gaan politici het land in om te horen wat er speelt. Nu komt de stem van het volk naar hen toe. Vorig jaar namen politiek partijen de alternatieve troonredes erg serieus en mee in hun overleg. We kunnen natuurlijk geen wetswijziging beloven, maar wel spreektijd.” De jongens hopen te praten met minister Plasterk. “Omdat ons idee een beetje overeenkomt met wat hij er van vindt. En de meneer die ons rondleidt gaat er voor zorgen dat we met een rechtse partij kunnen praten, zodat wij de andere kant van dit probleem kunnen belichten. We weten nog niet precies hoe het allemaal gaat lopen, maar van spanning voelen we nog niets hoor.”