Prinsjesdag betekent, naast de Troonrede en de Miljoenennota, ook de opening van het politieke jaar.  De algemene politieke beschouwingen (APB) worden op de woensdag en donderdag na Prinsjesdag gehouden. Tijdens deze beschouwingen wordt over het totale beleid gesproken, zoals wat er in de troonrede is gezegd en wat er in de Rijksbegroting staat. Echter gaat het in de Tweede Kamer niet alleen om vergaderen, maar ook over elkaar bekritiseren. Ook dit jaar gaat het er tijdens de algemene politieke beschouwingen heftig aan toe.

Dag 1

 • Voor aanvang van de beschouwingen, verzoekt PVV-leider Geert Wilders de Kamer om het debat over de Miljoenennota op te schorten. Hij wil in plaats daarvan debatteren over de vluchtelingenproblematiek. Iedereen in de Kamer, behalve de PVV en eenmansfractie Klein, voelde niks voor het voorstel. (Voor het volledige verslag van de eerste dag, klik hier)

 • SP-leider Emile Roemer voert als eerste het woord. Hij opent zijn betoog met vluchtelingenproblematiek. Roemer wordt snel geïnterrumpeerd door PVV-leider Wilders: “U begint het allerbelangrijkste debat van het jaar met een hoop leugens. Ook de SP-kiezer wil niet dat er meer vluchtelingen naar Nederland komen. Ik krijg mails van SP-kiezers die zich afvragen wat Roemer nu doet.” Het betoog leidt tot een felle botsing tussen de twee partijleiders.

 • De SP presenteert een tegenbegroting waar het leenstelsel nog in staat. D66-leider Alexander Pechtold wijst SP-leider Roemer daarop en noemt de ‘draai’ van de SP op het leenstelsel “een kiezeltje in uw schoen” en roept op tot samenwerking. Roemer zegt dat hij daar niet aan denkt. “Studiefinanciering afschaffen en studenten in de schulden steken is echt een verschrikking.”

 • Daar waar de politie niet wordt genoemd in de Troonrede, debatteren VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PVV-leider Wilders er rustig op los. Daarbij haalt Wilders flink uit met de opmerking dat de VVD een ‘luxe-SP’ is. 
 • Het meest opmerkelijke van deze dag is het Syrisch paspoort voor premier Mark Rutte. Journalist Harald Doornbos, van de Nieuwe Revu, kocht voor 825 dollar (zo’n 750 euro) een vals Syrisch paspoort voor de Syrische versie van Rutte:  ‘Malek Ramadan’.
      • Aanleiding voor PVV-leider Wilders om zijn punt over grenzen sluiten extra duidelijk te maken.

         

      • VVD-fractievoorzitter Zijlstra heeft het uiteindelijk over het onderwijs in Nederland: “In een snel veranderende wereld moeten we er op kunnen rekenen dat de overheid het zo gemakkelijk mogelijk maakt om een leven lang te leren.” Maar dat loopt niet even vlekkeloos: “We zien nu al bedrijven die opleidingen zelf intern organiseren en financieren, omdat ze ontevreden zijn over de bestaande opleidingen. Dat is een duidelijk signaal.”
 • Zijlstra vervolgt: “Ons onderwijs moet nog meer dan nu helpen dat leren mogelijk te maken. En het moet over de hele linie beter. Het onderwijsveld is wel een tough cookie.”
 • Tijdens de vergadering begint er in de Statenpassage, de grote hal in de Tweede Kamer, een flashmob. Later bleek dat deze door de SGP gepland was.

      • Om acht minuten na middernacht eindigt de eerste dag van de algemene politieke beschouwingen. Woensdagochtend half elf begint de tweede dag.

Dag 2

 • De vergadering begint al rumoerig. Tweede Kamervoorzitter, Anouschka van Miltenburg vraagt om de premier niet te onderbreken voor vragen tijdens zijn inleidende verhaal. PVV-leider Geert Wilders is het hier niet mee eens en laat gelijk van zich horen. (Voor het volledige verslag van dag twee, klik hier)

 • PVV-leider Wilders vindt dat premier Rutte geen belangrijke beslissingen mag nemen over het vluchtelingenbeleid, omdat zijn partij maar dertig zetels heeft in de peilingen heeft. “Neem ontslag”, zegt Wilders.

 • GroenLinks-leider Jesse Klaver en PVV- Leider Geert Wilders hebben de Klare Taalprijs gewonnen. De Jargonbrigade van de Nationale Jeugd Raad (NJR) reikt deze prijs jaarlijks uit aan de politicus die zijn of haar boodschap het duidelijkst kan verwoorden en niet verzandt in onbegrijpelijk jargon. De Zwetsprijs, tegenhanger van de Klare Taalprijs, werd dit jaar voor de derde keer op rij verdiend door VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Uitreiking Klare Taalprijs GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver / Foto: NJR
Uitreiking Klare Taalprijs GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver / Foto: NJR
 • Volgens PVV-leider Wilders is de Tweede Kamer geen goede vertegenwoordiging van Nederlanders omdat de andere partijen, behalve de PVV, niet doen wat de kiezers willen. “Dit is een nepparlement!”

(video)

 • Als over de kosten van de Groene Draeck, de boot van Prinses Beatrix, wordt gesproken tussen premier Rutte en D66-leider Pechtold schieten ze allebei in de lach. “Kunnen we afspreken dat we dit schriftelijk afronden?”, vraagt Rutte.

 • Rond een uur of elf ‘s avonds komt de tweede en laatste dag van de algemene politieke beschouwingen ten einde. Na twee volle dagen debatteren gaan de volksvertegenwoordigers uitgeput naar huis. De Speld komt met een overzichtje van hoe het kabinet (vak K) de debatten heeft doorstaan.

Lees de leukste quotes die zijn gezegd tijdens deze algemene politieke beschouwingen hier!